Hlavní obsah

Slovenský poslanec vysypal na hlavu kolegy injekční stříkačky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Zasedání slovenského parlamentu začalo v úterý skandálem, když poslanec Igor Matovič (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti) vysypal na hlavu kolegy Martina Poliačika (Svoboda a Solidarita) injekční stříkačky. Byla to reakce na Poliačikovo přiznání, že v mládí vyzkoušel heroin, což Matovič hodnotil jako nabádání k užívání drog.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský poslanec Igor Matovič na snímku z října loňského roku

Článek

Matovič dokonce naznačil, že je připravený tento problém „prodiskutovat“ s Poliačikem ručně. „Kolegu Poliačika upozorňuji, že pokud bude ještě jednou nabádat naše děti k užívání heroinu, tak i když bude na něj zákon krátký, moje ruka bude dostatečně dlouhá,“ vyhrožoval Matovič.

Poliačik v rozhovoru pro deník Sme přiznal, že když v 90. létech minulého století organizoval diskotéky a koncerty v Považské Bystrici, zkusil i tvrdé drogy. „Octl jsem se v prostředí doslova zamořeném drogami. V mém okolí na drogy doplatilo mnoho lidí. Chtěl jsem vědět, proč to dělají, tak jsem jednou zkusil pervitin i heroin. Neoslovilo mě to, ale díky tomu jsem dokázal posoudit, proč je to lákavé a pochopil jsem, co v tom lidé hledají,“ uvedl v rozhovoru.

Poslanec SaS konstatoval, že „čistý heroin je pro tělo v zásadě neškodná věc, respektive ani zdaleka není natolik škodlivý jako ten, do něhož jsou míchány různé příměsi.“

Slovenský premiér Robert Fico jeho slova označil za překročení jakýchkoli mezí únosnosti ve vztahu k veřejnosti. „Je to něco, na co by měl politický systém reagovat, protože k užívání těžké drogy se doznal ústavní činitel. To není žádný chlapec z ulice, který se přiznal k tomu, že si píchá heroin. Ústavní činitel otevřeně přiznal, že tvrdá droga je součástí jeho života,“ upozornil Fico. Slova poslance označil premiér za propagaci drog.

Matovič následně požádal poslance, aby Poliačikovi udělili dlouhodobé neplacené volno, aby se mohl věnovat drogově závislým dětem. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám