Hlavní obsah

Medvěděv s doprovodem uvízl na rozmáčené silnici na ruském venkově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Jako nečekaně obtížná se ukázala výprava ruského premiéra Dmitrije Medvěděva za problémy ruského venkova. V jižním Povolží vládní kolona automobilů uvízla na vesnických cestách, které se pro obrněné vozy západní výroby ukázaly jako neprůjezdné.

Foto: Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Článek

Podle agentury ITAR-TASS déšť rozmáčel vozovku natolik, že do obce Šumejka netrpělivě očekávající návštěvu Medvěděv nedorazil.

"Chtěli jsme si prohlédnout místní zemědělskou výrobu, ale nějak to nevyšlo. Déšť silnice rozmáčel," postěžoval si premiér v rozhovoru se saratovským gubernátorem Valerijem Radajevem. Ten musel uznat, že silnice v jižním Povolží nestojí za nic. Jako náhodou ale má oblastní samospráva právě na dnešek v plánu věc projednat, aby se místní komunikace ještě letos podstatně zlepšily. Medvěděv takové plány vřele podpořil.

Předseda ruské vlády během cesty stanovil šest základních cílů pro rozvoj ruského venkova, kde žije třetina veškerého ruského obyvatelstva. Doprava a silnice jsou podle Medvěděva v seznamu nejpalčivějších problémů na druhém místě hned za výstavbou bytů.

Za nimi následuje zajištění lékařské péče, venkovské vzdělávání, kultura a sport. Do roku 2020 se mají výdaje ze státního rozpočtu na sociální programy ruského venkova téměř zdvojnásobit na 19 miliard rublů (11,5 miliardy korun) ročně.

Po marném pokusu navštívit obec Šumejka premiér označil otázku vesnických silnic za "složité a kritické téma". Až budou problémy vyřešeny, stane se podle něj Rusko "mohutnou agrární velmocí".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám