Hlavní obsah

Klaus prý Slovákům nabízel malý Marshallův plán, aby je udržel ve federaci

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 1992 měl tehdejší český premiér Václav Klaus v zájmu udržení čs. federace nabídnout Slovensku malý Marshallův plán ekonomické pomoci. „Samozřejmě jsme to museli odmítnout, protože jsme si ani nechtěli představit, jak by to pobouřilo veřejné mínění v Česku,“ uvedl v rozhovoru pro týdeník Plus 7 dní poslední federální šéf diplomacie Jozef Moravčík.

Foto: ČTK

Vladimír Mečiar s Václavem Klausem na archivním snímku z roku 1994

Článek

Podle něj na jednom z jednání v pražském sídle ODS Klaus zaskočil slovenskou delegaci návrhem, který měl představit jako poslední šanci k záchraně společného státu. „Prý kdybychom souhlasili se setrváním ve federaci, tak by byl ochoten poskytnout Slovensku takový malý Marshallův plán. Znamenalo by to velké investice do slovenské ekonomiky, aby se vyrovnala české,“ řekl Moravčík.

Odmítl tvrzení, že ze strany Klause šlo o pokus koupit si Slováky. „Nebrali jsme to natolik vážně. Ze strany Klause šlo spíš o chytračení a pokus přesvědčit nás, abychom souhlasili se setrváním v pevné federaci,“ dodal.

Moravčík, exspolupracovník Vladimíra Mečiara, tvrdí, že Slováci šli původně na jednání s návrhem vytvoření konfederace. „Naším cílem nebylo zcela rozdělit Československo. Chtěli jsme, aby míra dezintegrace odpovídala Maastrichtské dohodě, kterou byla založena EU,“ dodal Moravčík. Česká strana podle něho model konfederace odmítla a trvala na federaci, nebo na rozdělení státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám