Hlavní obsah

U pobřeží Grónska našli vrak lodi polárníka Roberta Scotta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

U grónských břehů detekovaly sonary vrak lodi Terra Nova, s níž se polárník Robert Scott v roce 1910 pokoušel dobýt Jižní pól. Dorazil k němu v roce 1912 jako druhý. Loď byla o mnoho let později zničena ledem právě u Grónska.

Foto: Schmidt Ocean Institute

Vrak objevené lodě na dně moře

Článek

Terra Nova v roce 1943 dopravovala zásoby na základnu v Arktidě, uvízla ale v ledu u jižního Grónska. Posádku zachránili Američané. Loď ale ponechali svému osudu a led ji zničil.

Foto: Schmidt Ocean Institute

Objevený vrak lodě

V roce 1912 Terra Nova dorazila jako druhá na Jižní pól. Snažila se o prvenství, ale byla poražena výpravou Roalda Amundsena, připomněla BBC.

Vrak našel minulý měsíc tým Schmidtova oceánského institutu, který nedaleko testoval sonary. Objev zveřejnil ve středu.

Foto: Profimedia.cz

Terra Nova na jedné ze svých polárních výprav.

Ve vodě objevili 57 metrů dlouhý předmět a zjistili, že odpovídá právě lodi Terra Nova, která v těch místech zmizela.

Pro Velkou Británii jde o významný objev, protože loď je velkou součástí její historie.  "Hodně toho zažila a určitě byla vrcholem všech dřevěných lodí, které jsme vytvořili," řekl Brian Kelly z muzea ve skotském městě Dundee, kde byla loď postavena.

Foto: Profimedia.cz

Terra Nova na historickém snímku

Scott se pokoušel dobýt Jižní pól už v roce 1902, tehdy se k Antarktidě vydal s lodí Discovery. Výprava ale nebyla úspěšná.

Opět se k pólu vydal o osm let později, tentokrát s lodí Terra Nova, podle níž dostala výprava i název. Výprava měla už od počátku problémy, kvůli porouchané lodi musela zakotvit na Novém Zélandu, navíc výpravě uhynula část psů.

Na psech ale výprava nezávisela, protože Scott s sebou vezl poníky, které chtěl využít jako tažná zvířata. Ti se ale v hlubokém sněhu neosvědčili a byli utraceni. Scott došel na pól pěšky a až tam zjistil, že jej o měsíc předběhl Nor Roald Amundsen.

Výprava skončila tragédií. Polárníci neměli dost zásob, byli vyčerpaní a při cestě zpět vyčerpáním zemřeli. Byli přitom jen několik kilometrů od základny s potravinami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám