Hlavní obsah

Horlivý antisemita z maďarské strany Jobbik má židovské kořeny

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Zakládající člen Maďarské gardy a poslanec Evropského parlamentu (EP) za krajně pravicovou stranu Jobbik Csanád Szegedi (30) obviňoval v minulosti Židy, že v Maďarsku za uplynulých dvacet let zavedli “kulturní útlak“ a pošpinili odkaz svatoštěpánské koruny. Szegedi se nyní přiznal, že má židovské předky a vzdal se členství ve straně Jobbik.

Foto: ČTK/AP

Csanád Szegedi

Článek

K přiznání ho přinutila slova bývalého člena strany Zoltána Ambruse, který uvedl, že Szegedi nemá ve straně co pohledávat, když má z matčiny strany židovské předky.

Poslanec EP se bránil tím, že o původu své matky se dozvěděl až v prosinci 2011. Podle maďarských médií se Csanádi pokusil ovlivnit Ambruse, aby tyto informace nezveřejňoval a nabídl mu blíže nespecifikované „evropské peníze“.

V uniformě Maďarské gardy

Lavina se však spustila a výsledkem bylo, že Szegedi se vzdal všech funkcí ve straně a vzápětí opustil řady Jobbik. Zůstal však nadále poslancem EP, kde kdysi vzbudil pohoršení svým příchodem na zasedání v uniformě Maďarské gardy.

Předseda strany Gábor Vona nyní vyzval Szegediho k vrácení mandátu europoslance.

Setkání s rabínem

Szegedi se odhodlal k nečekanému kroku, když vyhledal rabína Somló Kövese a požádal ho o odpuštění za své dřívější protižidovské útoky. „Židovská víra umožňuje nápravu každého jednotlivce,“ uvedl rabín po setkání.

V rozhovoru pro televizi Hír TV Szegedi uvedl, že na toto téma mluvil také se svou babičkou, která potvrdila, že její členové její rodiny byli ortodoxní Židé. „Tehdy mi došlo, že moje babička je opravdu Židovka. Byla v Osvětimi a Dachau a z rodiny přežila jako jediná,“ uvedl Szegedi.

V maďarských médiích se v souvislosti s odchodem Szegediho ze strany objevily informace o možném rozkolu ve straně Jobbik. Vedení Jobbik tyto informace důrazně odmítlo a mluví o očištění strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám