Hlavní obsah

Sobotní prezidentské volby na Islandu vyhrál dle očekávání Grímsson

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobotní prezidentské volby na Islandu podle prognóz místní televizní stanice RUV a také podle očekávání vyhrál dosavadní prezident Ólafur Ragnar Grímsson. Získal údajně 52 procent hlasů, zatímco jeho nejvážnější soupeřka, televizní moderátorka Thóra Arnórsdóttirová, má zhruba 33 procent.

Foto: Robert Reynisson , Reuters

Islandský prezident Ólafur Grímsson

Článek

Televizní odhady se opírají o informace po sečtení necelé poloviny odevzdaných hlasů. Pokud se prognóza potvrdí, bude to znamenat, že devětašedesátiletý Grímsson, který je v čele ostrovního státu 16 let, vybojoval již pátý mandát na další čtyři roky.

Grímssonovo vítězství bylo předem považováno prakticky za jisté, neboť prezident je mezi obyvateli třistadvacetitisícového Islandu mimořádně populární díky svému postoji během finanční krize v roce 2008.

Hlava státu se postavila proti představě, že islandští daňoví poplatníci nahradí britským a nizozemským investorům škody ve výši pěti miliard dolarů (přes 98 miliard Kč) způsobené krachem islandské internetové banky Icesave. Grímsson tehdy poprvé v historii země využil prezidentské pravomoci zamítnout zákon schválený parlamentem - v takovém případě musí v referendu rozhodovat voliči a ti prezidentův postoj podpořili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám