Hlavní obsah

Do vynášení tajných zpráv z Vatikánu může být zapleten i kardinál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Zatčení papežova majordoma Paola Gabriela kvůli vynášení důvěrných dokumentů od Benedikta XVI. otevřelo Pandořinu skříňku, protože je jasné, že majordomus nejednal sám. Italská média spekulují, že do sítě mocenských bojů, intrik a korupce mohl být zapleten kardinál, který papežovu komorníkovi dával pokyny.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podezření, že zatčený majordomus může hrát v kauze jen nevýznamnou roli pěšáka, vyjadřovali komentátoři už během víkendu, kdy Vatikán poprvé oficiálně potvrdil jeho zadržení. Podle nich by muž, který byl dlouhá léta jedním z nejbližších služebníků Benedikta XVI., nebyl schopen sám zorganizovat vynášení důvěrných materiálů, které se v posledních týdnech dostaly ve velkém do italských médií. K některým dokumentům nalezeným v jeho bytě ani neměl přímý přístup.

Římský deník La Repubblica otiskl rozhovor s člověkem, který je prý obeznámen s pozadím aféry. Tento muž, který si přál zůstat v anonymitě, tvrdí, že ve skandálu figurují i vysoce postavení církevní hodnostáři.

"Ve skandálu je zapleteno více osob. Chtějí, aby se špína uvnitř církve dostala na světlo," uvedl zdroj. Podle něj celou záležitost řídí lidé, kteří jednají v zájmu papeže, jenž chce s korupcí bojovat. Chtějí upozornit na korupci a nekalé praktiky. Terčem kampaně je prý druhý muž Vatikánu, kardinál Tarcisius Bertone, píše La Repubblica.

Hrozí mu až 30 let

Majordomus, v jehož bytě se našly nejen čtyři krabice plné dokumentů, ale také kopírka, je už pátý den ve vazbě. Podle médií se už setkal se svým právníkem a spolupracuje s vyšetřovateli, kteří ho viní nejen z krádeže, ale také z ohrožení papežovy bezpečnosti.

Právě poslední jmenovaný čin je natolik závažný, že za něj u vatikánského soudu hrozí až 30 let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám