Hlavní obsah

Tkáně odebrané z těl mrtvých Slováků končily v Německu

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tkáně odebrané některým zemřelým Slovákům skončila v Německu. Kontrola odhalila, že Úřad pro dohled nad zdravotní péčí měl uzavřenou smlouvu se soukromou společností Tissue Research Institute, která měla části těl odvážet. Jak informovala agentura TASR na základě této smlouvy úřad oznamoval soukromé společnosti vhodné dárce a spolupracoval s ní při odběru tkáně.

Foto: Profimedia.cz

Když tkáně nikdo nechtěl na Slovensku, odvezla je firma do Německa. Ilustrační foto

Článek

Úřad tvrdí, že společnost navzdory dohodě nenabízela a nepoužívala tkáň přednostně na Slovensku. „Bylo zjištěno nedodržování smluvních podmínek týkajících se distribuce tkáně. Úřad však nemá kompetenci kontrolovat možný vývoz a prodej tkáně do zahraničí. To je v kompetenci ministerstva zdravotnictví,“ uvedla mluvčí úřadu Radoslava Muchová.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Zuzana Čižmáriková připustila, že v tomto případě se nejedná o legislativní, ale morální problém. Odběry tkáně provádějí kvůli transplantaci ale také k výzkumným účelům. Zákon zakazuje vykonávání odběrů s cílem finančního zisku.

Jednatel soukromé společnosti Peter Végh uvedl, že odebranou tkáň zaevidovali v systému slovenského centra orgánových transplantací. Když si ji po dobu dvou měsíců nikdo nevyžádal, nabídli ji do Německa. Végh tvrdí, že společnosti byly zatím uhrazeny pouze náklady spojené s odběrem tkáně. Firma takto odebírala orgány, také kosti, kůži nebo klouby.

„Na Slovensku je každá zemřelá osoba potenciálním dárcem, pokud před smrtí neučinila písemné prohlášení, že s tím nesouhlasí,“ uvedla Muchová. Podobná pravidla rovněž v České republice, Itálii, Belgii, Francii, Rakousku, Španělsku, Finsku, Řecku, Maďarsku nebo Bulharsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám