Hlavní obsah

Liberijského exprezidenta čeká vězení za válečné hrůzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Haagský soud ve čtvrtek uznal bývalého liberijského prezidenta Charlese Taylora vinného z napomáhání k válečným zločinům a zločinům proti lidskosti během občanské války v Sieře Leone v 90. letech. Taylor byl obžalován z jedenácti těžkých zločinů v Sieře Leone včetně vražd, najímání dětských vojáků, zotročování, znásilňování a sexuálního zotročování.

Foto: ČTK/AP

Bývalý liberijský prezident Charles Taylor

Článek

„Senát shledává, že žaloba dokázala obvinění (vztahující se na ozbrojené jednotky) nad jakoukoliv pochybnost,“ uvedl předsedající soudce k jednotlivým bodům porušení práva a mezinárodních úmluv.

Obžaloba také nedokázala, že jednotky Jednotné revoluční fronty (RUF) byly pod přímým vlivem Taylora a že prezident také naplánoval invazi do Sierry Leone, ačkoliv s ní souhlasil, protože z ní měl zisky. Taylor nicméně RUF podporoval.

Verdikt by měl být vynesen asi za dva měsíce. Dá se očekávat, že soud 64letému Taylorovi uloží trest až několik desítek let vězení, tedy vlastně doživotí.

Proces trval pět let, během nichž soud vyslechl 115 svědků. Taylor veškerá obvinění popřel. Tvrdil, že přispěl k mírovému řešení konfliktu a obžaloba je selektivní a politicky účelová.

Foto: ČTK/AP

Bojovníci RUF ve Freetownu v roce 1997

Soud uznal, že Taylor z Libérie vedl RUF během občanské války v Sieře Leone, která skončila v roce 2002.

Taylor stál už v roce 1989 na počátku občanské války v Libérii, kde byl v roce 1997 zvolen prezidentem. V čele země zůstal do roku 2003, kdy ho porazili rebelové ze skupiny Lurd a on se uchýlil do Nigérie. [celá zpráva]

Během devadesátých let se Taylor také zamíchal do občanské války v sousední Sieře Leone, kde se v roce 1991 vzbouřila RUF. Bojovníci RUF byli smutně proslulí tím, že usekávali mačetami paže civilistům. Taylor byl také obviněn, že umožnil předávat zbraně RUF výměnou za tzv. krvavé diamanty z dolů v Sieře Leone, o které se tvrdě bojovalo. RUF navíc běžně používala dětské vojáky.

V roce 1995 bylo v Sieře Leone uzavřeno příměří, občanská válka v zemi však pokračovala až do roku 2002. Vyžádala si na 50 000 životů.

V srpnu 2006 byl Taylor zatčen a vydán do Sierry Leone. [celá zpráva]

V červnu 2007 stanul jako první africký vůdce před soudem v Haagu. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Marii Tukamarové usekali bojovníci RUF ruce v roce 1999.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám