Hlavní obsah

Obchod v Lodži zakázal vstup Židům

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lodž

Antisemitismus je už delší dobu běžný na polských fotbalových stadiónech. Jde o tak hluboce zakořeněnou symboliku mezi diváky - chuligány, že ideologicky už zcela zevšedněl. Dokonce natolik, že někteří na něm začali vydělávat.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pár metrů od hlavního vchodu na stadión extraligového Widzewu Lodž je obchod se zbožím pro fanatické fanoušky s tabulkou na dveřích ŽIDŮM VSTUP ZAKÁZÁN. Uvnitř je možno koupit šály, dresy či nálepky s urážlivými antisemitskými hesly jako „Anti Jude“ či „Lovci pejzů“ atd.

Noviny Gazeta Wyborcza na to upozornil čtenář z Lodže. „Vzápětí zasáhla policie, která v prodejně zadržela prodavačku (36) a prodavače (25) a zabavila několik pytlů zboží s antisemitskou tematikou,“ informovala některá média.

Obvinění z prokuratury

„Toto zboží se velmi dobře prodává, diváci mají o ně velký zájem,“ přiznala žena. Vlastníky obchodu, jimiž jsou dva bratři – extrémní fanoušci Widzewu – prokuratura obvinila z „přechovávání a prodeje předmětů vyzývajících k národnostně motivované nenávisti“.

Mluvčí prokuratury Krzystof Kopania oznámil, že jim hrozí až tři roky a propadnutí majetku.

Urážlivé předměty prodávané ve zmíněném obchodě jsou nepřípustné, napsala Gazeta Wyborcza a dodala: „Nezasáhnout proti takovým jevům by mohlo mít za následek, že před EURO 2012 objevíme v obchodech u stadiónů trička s nápisy ,Bít Řeky‘, ,Nakopat Rusům‘ nebo ,Podpálit Čechy‘, s nimiž Polsko hraje v jedné skupině na blížícím se mistrovství Evropy v kopané.“

Foto: Profimedia.cz

Odmítání obsloužit Židy v obchodech v Německu předcházelo jejich hromadné likvidaci za války, jak ukazuje expozice v muzeu v Berlíně

Polští Židé před 2. světovou válkou představovali největší komunitu na světě, v zemi jich tehdy žily více než tři milióny. Přestože byli loajální, nikdy se plně neintegrovali a mezi místním obyvatelstvem nebyli oblíbeni, a to i proto, že byli v průměru bohatší a vzdělanější než Poláci. Za německé okupace nacisté většinu židovské populace v Polsku nejdříve nahnali do ghett a posléze zlikvidovali ve vvyhlazovacích táborech. V současnosti žije v Polsku jen asi tři a půl tisíce Židů, především starých lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám