Hlavní obsah

USA mohou uchovávat data o cestujících z Evropy 15 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Evropský parlament dal ve čtvrtek zelenou nové dohodě o předávání osobních údajů pasažérů v transatlantické letecké dopravě úřadům v USA. Podle ní lze tato data uchovávat až 15 let, pak se stanou anonymními. Tyto anonymní údaje pak americké úřady budou moci uchovávat libovolně dlouho. Washington prý chce údaje využívat v boji proti terorismu a mezinárodnímu zločinu. Někteří europoslanci ale mají obavy, že osobní údaje mohou být zneužity i k řadě jiných účelů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Údaje jmenné evidence cestujících (PNR) shromažďují letečtí dopravci během procesu, kdy si cestující rezervuje letenky. Podle dohody má jít o 19 druhů dat, včetně jména a adresy cestujícího, informací o platbě nebo čísle sedadla. Podle amerických zákonů mají přepravci povinnost je předávat americkému ministerstvu vnitřní bezpečnosti.

Americké úřady budou moci podle nové smlouvy data uchovávat až pět let v aktivní databázi. Po prvním půlroce budou všechny údaje, které by mohly sloužit k určení totožnosti, skryty. Po pěti letech budou údaje přesunuty do nečinné databáze. Po dalších až deseti letech budou smazány údaje, které by mohly sloužit ke zjištění totožnosti cestujících.

Jak dlouho data uchovávat?

Autorka parlamentní zprávy, nizozemská liberální poslankyně EP Sophia in't Veldová uvedla, že nová smlouva by mohla umožnit použití shromažďovaných údajů při hraničních kontrolách. Někteří europoslanci upozorňovali na délku doby, po kterou mají být data uchovávána. Ta se od roku 2004, kdy USA a EU podepsaly vůbec první dohodu o předávání PNR údajů, prodloužila z 11,5 roku na neurčito. Jiní poslanci EP ale uváděli, že dohoda, byť s nedostatky, je lepší než nic.

Eurokomisařka pro vnitřní záležitosti Cecilia Malmströmová ve čtvrtek upozornila, že PNR údaje pomohly odhalit některé plány na útoky v newyorském metru nebo na náměstí Times Square v New Yorku. Dohoda sice prý není naprosto dokonalá, ale "poprvé poskytuje podrobnou definici pojmů teroristických a mezinárodních trestných činů," řekla o novém textu, který Evropská komise s USA dojednala loni z podnětu EP. Velvyslanec při EU William Kennard podle agentury AFP v reakci uvedl, že dohoda umožní "zajistit bezpečnost cestujících". Vzdálenost mezi oběma kontinenty každý rok překoná asi 48 miliónů cestujících.

Členské země EU dohodu podepsaly loni v prosinci. Souhlas EP potřebovaly k tomu, aby ji mohly formálně potvrdit, což se stane 26. dubna. Dohoda bude platit sedm let.

PNR data od evropských přepravců požaduje také Kanada či Austrálie. Evropská komise chce podobné opatření zavést pro úřady zemí EU. Ty by tak získaly přístup k údajům o leteckých cestujících mířících nebo odjíždějících z EU. Návrh předpisu v této věci EK schválila loni v únoru.

Poslanecká sněmovna ČR směrnici EK kritizovala a vyzvala vládu, aby při jejím projednávání dbala na dodržování práva na ochranu osobních údajů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám