Hlavní obsah

Pro Němce není problém koupit si v Česku Hitlerův speed

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt nad Mohanem

Nakoupit v Bavorsku pervitin, pocházející z Česka, je poměrně snadný podnik. Proto také místní úřady bijí na poplach. List Frankfurter Allgemeine Zeitung připravil reportáž, která o nákupu drogy, jíž se u sousedů říká crystal speed nebo Hitlerův speed, pojednává.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zabavený pervitin a další věci, které slouží k jeho výrobě a aplikaci.

Článek

Koupit tuto drogu je v Chebu hračka. Kouzelné slůvko zní "piko" - a sáček s průhlednými krystaly mění majitele. A je to jenom pár minut od německé hranice, kde od konce roku 2007 už nejsou závory.

Zájemce požadoval jeden gram, asijský prodavač mu jich nabídl hned pět. Pět gramů za 200 eur (zhruba 4900 Kč). Mladý Asiat v baseballové kšiltovce, možná šestnáctiletý, stojí před stánkem plným džínsů a triček v západočeském Chebu. "Němec, že? Pojďte, mám toho víc."

V posledních letech konzumace pervitinu v Německu rapidně stoupla. Nynější vlna v Německu se dává do souvislosti s liberalizací českého zákona o drogách v roce 2010. Ten označuje držení dvou gramů pervitinu jen za přestupek. A v Bavorsku a Sasku končí v rukou policejních kontrolorů stále větší množství této drogy.

Nebezpečná závislost

S půl gramem crystalu jsem dokázala "naplno projet" celý víkend, říká Rosa M. v návštěvní místnosti kliniky pro závislé v bavorském Hochstadt-Marktzeulnu. Jak šílená se těšila na páteční večer, kdy si šňupne svou první linku. Pak ale přišla doba, kdy ji potřebovala i v pondělí ráno. Mladá žena s dlouhými hnědými vlasy a perfektní pletí nevypadá, že byla závislá sedm let. Maturitu ještě stihla udělat, studovat už ne. Teď je jí 23 let.

Nils K. se po první dávce cítil jako Herkules. I jeho chytli při silniční kontrole a mezitím byl delší dobu ve vězení. Zpočátku prý drogu jen šňupal, později si i píchal. Po pár letech na crystalu viděl na zahradě svého domu kočovný cirkus, který jeho přítelkyně neviděla a divila se, proč jsou na parapetu láhve od piva.

Znepokojen je i ředitel kliniky v Rehau Lothar Franz. Téměř každý den před něj předstupují noví závislí na crystalu s těžkými psychózami, často velmi mladí lidé. Jen málo z nich se ale chce opravdu léčit.

Matthias Dürr z celní kontrolní jednotky ze Selbu, říká, že zadržení lidí s několika gramy crystalu jsou na denním pořádku.

Zákeřný pervitin

Metamfetamin patří ke stimulačním drogám, které povzbuzují aktivitu. V Německu se mu říká různě - crystal speed, ice nebo glass, protože jeho krystaly jsou bělavé, meth, ale také českým označením piko nebo původním názvem pervitin, pod nímž vyráběla dextrometamfetamin v Třetí říši pro vojáky společnost Temmler Werke. Proto se mu taky občas říká Hitlerův speed. Někteří piloti Luftwaffe si stěžovali, že při delším používání měli persekuční bludy.

Pervitin lze poměrně snadno vyrobit a české laboratoře jsou tak dobře vybavené, že dokážou tuto látku vyrobit na téměř 100procentním stupni čistoty. České piko je proto považované v Německu za mnohem nebezpečnější, protože je silnější a rychleji působící. Většinou jde o účinnou pravotočivou formu.

Pervitin se vyrábí z efedrinu nebo z léků, které obsahují efedrin či pseudoefedrin.

Jako první pervitin vyrobil v roce 1919 Japonec Agira Ogata rok poté, co se podařilo isolovat čistý efedrin.

Reklama

Související témata:

Související články

Český pervitin zaplavuje Bavorsko

Česká droga pervitin zaplavuje region Horní Franky na severovýchodě Bavorska. Na tržištích českých příhraničních obcí není podle norimberského regionálního...

Výběr článků

Načítám