Hlavní obsah

Francouz Merah prý byl vycvičen v táboře pákistánského Talibanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Francouz Mohamed Merah, který od 11. do 19. března zabil na jihu Francie sedm lidí, prošel výcvikem pákistánské odnože Talibanu Tehríke Taliban (TTP). Dle mluvčího této organizace byl Merah vycvičen v jenom z táborů ležících u hranice s Afghánistánem. Prošly jimi údajně desítky Francouzů.

Foto: France 2 Television/Handout , Reuters

Nedatovaný snímek Mohammeda Meraha, který zveřejnila francouzská televize.

Článek

"Mohamed Merah se vycvičil s TTP v Severním Vazíristánu. O útocích ve Francii ale nemáme žádnou informaci, nemáme s nimi nic společného," řekl v neděli mluvčí TTP Ahmad Marvat agentuře Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Interiér Merahova bytu v Toulouse Video: Reuters

Meraha po třicetihodinovém obléhání v bytě v Toulouse 22. března zabili členové francouzské speciální jednotky. Francouzská rozvědka zatím nemá důkazy o Merahově členství v síti islámských radikálů. Není ještě jasné, zda jednal sám nebo zda měl logistickou či ideologickou podporu dalších lidí.

TTP vznikla v roce 2007 jako zaštiťující organizace pákistánských islamistických frakcí. Operuje hlavně na kmenových územích u hranice s Afghánistánem. Podle jejích velitelů je nyní v Severním Vazíristánu asi 80 Francouzů, kteří náleží k širší zahraniční skupině, jež si říká Džiháde islámí. Tato skupina se hlásí k Al-Káidě a spolupracuje s TTP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní zásah proti Mohamedu MerahoviVideo: Reuters

Pákistánská armáda se snaží TTP zlikvidovat, ale zatím bez úspěchu a za cenu mnoha obětí ve svých řadách. Pákistánská rozvědka tvrdí, že se v pohraničí v minulých třech letech vycvičilo několik desítek Francouzů a že nejméně pět se vrátilo do Francie verbovat další bojovníky. Většina z nich prý měla dvojí občanství - kromě francouzského ještě některé ze severoafrických zemí.

Matka si synovo počínání vyčítá

Merahova matka Zoulaikah (55) byla propuštěna z policejní stanice v pátek navečer. Její právník Jean-Yves Gougnaud uvedl, že si žena neustále klade otázku, zda mohla brutálnímu jednání svého syna zabránit. Její vyšetřování však budou pokračovat, v sobotu byla převezena společně s jeho přítelkyní na výslech do Paříže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám