Hlavní obsah

Homosexuálové ohrožují suverenitu a územní celistvost Ruska, uvedl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Soud v jihoruském městě Krasnodaru označil za extremistickou homosexuální komunitu Pride house působící v černomořském letovisku Soči. Gayové podle soudu ohrožují ruskou suverenitu a územní celistvost, protože se nepodílejí na zvyšování počtu obyvatelstva Ruské federace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výrok soudu následoval po rozhodnutí ruského ministerstva spravedlnosti, které odmítlo spolek gayů zaregistrovat. Bez registrace je jeho činnost protiprávní.

V odůvodnění rozsudku krasnodarského soudu se uvádí, že cíle hnutí "jsou v rozporu se základy veřejné mravnosti, se státní ochranou rodin, mateřství a dětí". Aktivity komunity mohou být prý hodnoceny jako propaganda netradiční sexuální orientace a vyvolávat nepokoje.

Soudci obvinili homosexuály ze Soči ze snahy "podkopat svrchovanost a územní celistvost Ruské federace cestou snížení počtu jejího obyvatelstva".

Organizace Pride house podle ruských médií chtěla být aktivní hlavně během zimních olympijských her, které se v Soči uskuteční v roce 2014. Během olympiády chtěli členové gay komunity v Soči otevřít Dům hrdosti (Pride house), který měl být místem setkávání homosexuálních, bisexuálních a transsexuálních sportovců. Obdobná instituce fungovala údajně i během olympijských her ve Vancouveru v roce 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám