Hlavní obsah

Mám v garáži trosky letadla a oblečení obětí ze Smolensku, řekl Polákům farmář

Novinky, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polská delegace v čele s radním varšavské části Ursynow Piotrem Guziałem na místě předloňské letecké havárie ve Smolensku, při níž zahynul polský prezident Lech Kaczyński a dalších 95 lidí, přišla na nečekané zjištění. Někteří z místních lidí, kteří na místo tragédie dorazili jako první, si rozebrali trosky letadla a věci pasažérů a schovali si je doma. V úterý o tom informoval polský server se.pl.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Havarovaný tupolev

Článek

Guział s kolegy navštívili místo tragédie z 10. dubna 2010 v pondělí, aby podepsali novou dohodu o vzájemné spolupráci mezi Varšavou a Smolenskem. Tam se na vlastní oči přesvědčili, že v prvních hodinách po pádu letadla si Rusové z místa odnesli nejen některé části letadla, ale i věci patřící lidem na palubě, napsal server.

V odhalení jim nechtěně pomohl místní farmář, který delegaci z Polska zastavil a pochlubil se jí, že sám má doma části letadla. Poté je zavedl do kilometr vzdálené garáže, kde měl uprostřed nepořádku uskladněny pytle s hadry.

„Viděl jsem mezi nimi i roztrhané kalhoty. Ten člověk tvrdil, že je to oblečení obětí katastrofy,“ popsal Guział.

Pyšný majitel garáže jim ukázal i část bílo-červeného pláště letadla a další části jeho vybavení. Radní si na místě pořídil fotodokumentaci. „Ten muž nám řekl, že to odkoupil od sběračů kovů, protože zjistil, že jde o části letadla. Nyní je místo katastrofy oploceno. Ty části zřejmě někdo sebral už dříve," uvedl Guział.

Rusové přistání chtěli zabránit

O nehodě ve Smolensku v minulých dnech informoval také server Wikileaks, ovšem v jiných souvislostech. Na základě zveřejněného e-mailu se Rusové pokusili letadlu, v němž cestoval Kaczyński s kolegy, zabránit v přistání.

Jejich snaha byla podle zprávy záměrná – chtěli Kaczyńskému znepříjemnit návštěvu pietního místa v Katyni, kam směřoval kvůli uctění památky polských zajatců, kteří byli v roce 1940 zavražděni sovětskými vojáky.

WikiLeaks odkazuje na bývalého agenta KGB, pojmenovaného jako „soudruh J“, který oznámil zpravodajské službě Stratfor, že Rusové schválně zakázali letadlu polského prezidentova přistát. Předpokládali totiž, že Kaczyński bude muset buď pilota tupolevu k přistání přinutit, nebo že stroj přistane jinde. Tím jiným místem měl být vzdálenější Minsk, odkud by polský prezident nestihl k pietnímu aktu včas dojet.

Plán však nevyšel, pilot se pokusil přistát už u Smolensku a s letadlem havaroval.

Reklama

Výběr článků

Načítám