Hlavní obsah

Dívce 20 let nikdo nevěřil, že byla znásilněna. Zločin potvrdil až test DNA

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leeds

Test DNA dal za pravdu Britce, která čelila nařčení, že křivě obvinila muže ze znásilnění. Po dvaceti letech v úterý poslal soud v Leedsu nyní 65letého hostinského Harryho Daveye do vězení na šest let a osm měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Policejní anton před soudem v Leedsu

Článek

Dívka přitom byla kvůli obviněním šikanována a musela se dokonce odstěhovat od rodiny.

Davey opakovaně popíral, že by tehdy třináctiletou dívku znásilnil na své farmě. Zločin popřel nejdříve před dvaceti lety a podruhé loni v dubnu, kdy byl zadržen v souvislosti s opětovným otevřením případu.

Žalobkyně uvedla, že dívka tehdy šla hostinskému, který byl rodinným přítelem, pomoci nakrmit prasata. Ten jí za to dovolil projet se na koni.

Pak ji vzal do domu, kde žil se svou ženou. V předsíni ji bezohledně sexuálně napadl.

Dívka se svěřila kamarádce a ta navzdory slibu mlčenlivosti pověděla vše matce znásilněné. Davey byl zdržen, ale nenašlo se dost důkazů.

Dívka pak čelila brutální šikaně. Zfackovala ji budoucí žena hostinského i další děvčata, která také chodila k Daveyovi jezdit na koních.

Spravedlnosti bylo učiněno zadost

Soudce Bernard Gateshill při vynášení verdiktu řekl: „Vaše mladá oběť strávila dvacet let v myšlenkách, že jste ji znásilnil a unikl trestu. Skutečně jste jí zničil život. Realitou je, že jste dvacet let unikal spravedlnosti a vaše oběť musela čekat dvacet let na uznání faktu, že jste jí ublížil.“

Detektiv inspektor Howard Atkin z týmu yorkshireské policie, který prošetřuje staré případy, řekl, že Davey je nebezpečné individuum. Podle něj zneužil v roce 1992 svého postavení staršího muže, který byl zároveň rodinným přítelem, a znevěrohodnil výpověď oběti. Atkin dodal, že spravedlnosti bylo tentokrát učiněno zadost, i když v tomto případě bylo čekání dlouhé. Ocenil i odvahu rodiny otevřít znovu starý případ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám