Hlavní obsah

Ruský opoziční list má potíže s financemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský opoziční list Novaja gazeta, pro nějž pracovala i uznávaná novinářka Anna Politkovská zavražděná v Moskvě v roce 2006, v úterý oznámil, že má finanční problémy. Je to v důsledku rozsáhlé inspekce úřadů v Národní rezervní bance (NRB) miliardáře Alexandra Lebeděva, který je spolumajitelem listu.

Foto: Profimedia.cz

List Novaja Gazeta vlastní bývalý agent KGB a miliardář Alexandr Lebeděv.

Článek

"V Národní rezervní bance probíhá bezprecedentní inspekce, kterou vede 130 lidí, Lebeděvovy účty jsou zmrazeny," řekl šéfredaktor listu Dmitrij Muratov v rádiu Echo Moskvy. "Pozastavili jsme na měsíc výplaty mezd, ale Novaja gazeta bude dál vycházet," ujistil.

Inspekci nařídila podle Lebeděva ruská ústřední banka.

Akcionářem Novoj gazety je kromě Lebeděva také bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov. Podle něho je cílem zásahu v bance "zastavit financování listu Novaja gazeta". "Opět se ukazuje, že svobodný tisk je vládě trnem v oku," řekl podle agentury Interfax.

Lebeděv prohlásil, že účty nebyly zmrazeny, ale nejsou na nich peníze. "Peníze je třeba vydělávat, a pokud u mě v Národní rezervní bance sedí více než stovka inspektorů, kteří prověřují bůhvíco, potom nelze vydělávat peníze, kterými bych financoval Novuju gazetu. Podobná prověrka byla provedena před půl rokem a vše bylo shledáno v pořádku," řekl.

Problémy před volbami

Ruská ústřední banka provádí finanční kontroly v sídle NRB a v jejích pobočkách ani ne dva týdny před prezidentskými volbami, jejichž favoritem je současný premiér Vladimir Putin. NRB tvrdí, že v pátek u ní provedla razii Federální bezpečnostní služba (FSB, bývalá KGB).

Soukromá televize Dožď, která od prosince pravidelně informuje o opozičních demonstracích, v pátek sdělila, že je vyšetřována kvůli případným zahraničním investicím.

Rádio Echo Moskvy zase nedávno odsoudilo náhle změny v jeho správní radě, kterou provedl většinový akcionář, plynový gigant Gazprom. Rádio bylo poté rovněž podrobeno soudnímu vyšetřování.

Reklama

Související články

Putin zřejmě svoji stranu po volbách rozporcuje

Hlavní kremelská strana Jednotné Rusko plánuje reformu, jejíž součástí může být změna názvu strany, ale dokonce i její rozpuštění. Napsal to v pátek moskevský...

Výběr článků

Načítám