Hlavní obsah

Britští muslimové se přiznali k plánu zaútočit na burzu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Čtyři britští muslimové se podle BBC ve středu přiznali, že chtěli v roce 2010 zaútočit bombou na londýnskou burzu. Chtěli ji nastražit na toaletě. Popírali ale, že by chtěli zabíjet. Zvažovali také útoky dopisovými bombami. Přiznali se, protože jim hrozil maximální možný trest, který by mohl dosáhnout až 18,5 roku.

Foto: ČTK/AP

Jeden z obviněných teroristů Gurukanth Desai

Článek

Mohammed Chowdhury (21), Shah Rahman (28), Gurukanth Desai a Abdul Miah se přiznali k plánu zaútočit na burzu. K dalším plánům na teroristické útoky se přiznalo také dalších pět mužů.

Foto: ČTK/AP

Jeden z obviněných teroristů Abdul Miah

U soudu všichni uvedli, že je inspirovala kázání nedávno zabitého představitele jemenské al-Káidy, v Americe narozeného Anwara al-Awlakiho.

„Jejich záměrem bylo vyvolat hrůzu, ekonomické škody a nepokoje. Ale zvolili metodu, při níž by byli ohroženi i lidé,“ uvedl žalobce Andrew Edis.

Foto: ČTK/AP

Jeden z obviněných teroristů Mohammed Chowdhury

Na jednom ze seznamu útoků bylo vedle burzy i jméno starosty Borise Johnsona, dvou rabínů a amerického velvyslanectví. Tam chtěli poslat dopisové bomby.

Všichni také hovořili o možnosti nastražit bomby na záchodech hospod ve městech, kde žili. Také hovořili o tom, že by odcestovali do zahraničí, kde by prodělali výcvik.

Foto: ČTK/AP

Jeden z obviněných teroristů Shah Rahman

Na konci listopadu 2010 si Chowdhury a Rahmam šli prohlédnout centrum Londýna, přičemž je sledovali i tajní agenti. Zatčeni byli v prosinci téhož roku ještě předtím, než udeřili. Sledováni byli několik let. V roce 2008 byly u některých provedeny i domovní prohlídky.

Jak reálné byly jejich plány, ale není zcela jasné. Skupina byla ve spojení přes internet a mobilní telefony, ale také se setkávala na místech, kde je nemohly zaznamenat kamery, jako jsou parky. Varovali se navzájem před štěnicemi. Nesestrojili však žádné bomby a ani si neopatřili chemikálie k výrobě výbušnin.

Reklama

Výběr článků

Načítám