Hlavní obsah

Američtí cestující z Concordie chtějí miliardy jako odškodné

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí cestující, kteří v půlce ledna přežili ztroskotání italské výletní lodi Costa Concordia, žádají od vlastníka plavidla odškodné v přepočtu až devět miliard korun. Skupina šesti Američanů chce po společnosti Costa Crociere, respektive po jejím majiteli, britsko-americké společnosti Carnival, 460 miliónů dolarů (přes 8,6 miliardy korun).

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Costa Concordia

Článek

„Žádný pasažér se z lodi nedostal bez újmy. Ať už fyzické zranění, tíseň nebo stres jej budou doprovázet po celý život,“ prohlásil jejich právní zástupce Marc Bern. Ten už také podal žádost o odškodnění u soudu v Miami na Floridě, kde Carnival sídlí. Už ve čtvrtek jeden z členů posádky, Peruánec Gary Lobaton, podal u chicagského soudu žádost na odškodné ve výši nejméně 100 miliónů dolarů (1,8 miliardy Kč).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potápěči instalovali čerpadlo, které má odčerpat palivo z lodiVideo: Reuters

Costa Crociere se minulý týden dohodla s desítkou italských asociací, že každému pasažérovi nabídne 11 tisíc eur (asi 270 tisíc korun) za všechny utrpěné majetkové a nemajetkové škody včetně ztráty zavazadla a osobních věcí, za psychologický stres a zkaženou dovolenou. Kromě toho má každý dostat 3000 eur (74 tisíc korun) jako náhradu za jízdenku, cestovní náklady a za náklady na lékařské ošetření. „Jde o historickou dohodu představující tečku za touto dramatickou nehodou,“ podotkl Carlo Pileri, předseda Asociace na ochranu a poradenství spotřebitelům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potopenou výletní loď stále prohledávají potápěčiVideo: Reuters

Nabídka se týká 3206 lidí z 61 zemí, včetně dětí, i když ty za plavbu neplatily. „Platí pro všechny, nejenom pro ty, kteří se rozhodnou společnost zažalovat. Podle našich odhadů na ni přistoupí kolem 85 procent cestujících,“ dodal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potápěči našli v sobotu v trupu lodi 17. oběť neštěstíVideo: Reuters

Ne všechny však výsledek vyjednávání nadchl. Italská spotřebitelská asociace Codacons už oznámila, že vůči firmě podá mezinárodní hromadnou žalobu, dohodu odmítl i Výbor sicilských trosečníků.

„Nepřistoupíme na směšnou nabídku Costa Crociere,“ řekl jeho předseda Giuseppe Lanzafame, který při incidentu sám málem přišel o ženu a dcery. Podle něj nelze zapomenout na „nedostatečnou přípravu posádky a zpoždění záchranných operací“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám