Hlavní obsah

Dánové ukážou EU, jak šetřit. Minerálky nahradí voda z kohoutku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Dánsko se ujalo předsednictví Evropské unie s vervou. Ostatním členským zemím i unijním institucím hodlá ukázat, že rozpočty lze hravě snížit. V pondělí oznámilo, že na konferencích v příštím půl roce, kdy unii povede, budou delegáti muset zapomenout na minerálky. Místo nich je na stolech při jednáních budou čekat karafy s vodou z vodovodu. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Dánská premiérka Helle Thorningová-Schmidtová

Článek

„Chceme efektivní a kompetentní předsednictví s nízkými náklady. Ubude tedy dárků pro představitele a budeme se také snažit více využívat prostředky veřejné dopravy. Rovněž se budeme snažit ujistit, že není servírována balená voda. Toto je naposled, kdy během dánského předsednictví je k vidění na stole voda v lahvi,“ prohlásil dánský ministr pro evropské záležitosti Nicolai Wammen na tiskové konferenci u příležitosti zahájení půl roku trvajícího předsednictví.

Opatření se mají vztahovat zcela určitě na veškerá jednání v Dánsku. Kodaň plánuje snížit náklady na předsednictví na 35 miliónů eur (900 miliónů korun).

Česká republika na své předsednictví EU v roce 2009 vydala 3,4 miliardy korun. I sousedi byli spořivější – Polsko utratilo v přepočtu 3 miliardy korun, Maďarsko 2,2 miliardy.

Reklama

Výběr článků

Načítám