Hlavní obsah

Soud po 18 letech označil viníky rasistické vraždy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Londýnský soud v úterý shledal vinnými dva muže ve věku 35 a 36 let z vraždy černého londýnského teenagera Stephena Lawrenceho. O vině soud rozhodl 18 let po spáchání činu, trest má padnout ve středu.

Foto: Profimedia.cz

Budova soudu Old Bailey

Článek

Vraždu podle verdiktu spáchal 36letý Gary Dobson a rok mladší David Norris. Prvního z nich usvědčila malá skvrna od krve na bundě.

Stephen Lawrence byl ubodán na jihu Londýna ve čtvrti Eltham na autobusové zastávce v dubnu 1993. Policie se tehdy zaměřila na pět podezřelých, ale vyšetřování nevedlo k cíli, k čemuž přispěla i řada pochybení. Dvojice nyní odsouzených přitom byla mezi podezřelými

V procesu obnoveném v roce 2006 se police zaměřila na to, že vražda měla rasistický podtext. Norris byl v roce 2002 odsouzen právě za rasistické chování.

Vzhledem k tomu, že technika pokročila, mohli kriminalisté najít na kdysi zabavených důkazech nové stopy, mimo jiné drobné krvavé skvrny na bundě a na džínové tašce dva vlasy, které patřily zavražděnému. Na oděvech podezřelých byla nalezena i vlákna z oděvu oběti . Dobson a Norris, kteří vraždu popírají, se bránili, že se tam vlákna i vlasy a krev dostaly, když byl důkazní materiál uskladněn. To se ale vyloučilo.

Dobson se tak stal jedním z mála lidí, kteří byli v Británii souzeni dvakrát za stejný zločin. V roce 1996 byl totiž v témže případu zproštěn obviněn z vraždy.

Ve vězení je od roku 2010 za distribuci drog. Má tam strávit pět let.

Reklama

Výběr článků

Načítám