Hlavní obsah

Německý prezident čelí kritice kvůli vazbám na podnikatele a protislužbám

Právo, vpl, KOV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německý prezident Christian Wulff (52), který je v úřadě teprve od loňského července, ztrácí půdu pod nohama. Postaraly se o to vazby na bohaté podnikatele, které naznačují, že nynější hlava Spolkové republiky umí velmi dobře chodit v systému „něco za něco“.

Článek

Vše odstartovala polozapomenutá záležitost kolem jeho soukromého úvěru půl miliónu eur (13 mil. Kč), který mu v říjnu 2008 poskytla manželka podnikatele Egona Geerkense na zakoupení domu. [celá zpráva]

Wulff byl tehdy za CDU zemským premiérem v Dolním Sasku a půjčku v zemském sněmu v Hannoveru nepřiznal ani ve chvíli, kdy se ho opozice vyptávala na obchodní vztahy s podnikatelem. Týdeník Stern informoval, že soukromý úvěr od Geerkensovy ženy dostal Wulff už 14 dní poté, co se podnikatel vrátil z cesty zemského premiéra Wulffa do Číny a Indie.

Geerkens se v letech 2008 až 2009 celkem třikrát dostal do Wulffovy ekonomické delegace, ačkoliv tehdy už nepůsobil v Dolním Sasku. „Neměl jsem ze vztahů s tehdejším dolnosaským premiérem žádné obchodní výhody,“ opakuje podnikatel.

Wulff zase strávil Vánoce 2009 v jeho vile na Floridě.

Vazby mezi rodinami

Přitom Geerkens, řečený Bubi, padá přesně do škatulky milionáře, který začínal jako umývač nádobí. Vyučil se elektrikářem. „Dělal jsem všechno možné, Ale znáte to: devět řemesel a desátá bída,“ vzpomínal na začátky.Ve dvaceti začal opravovat havarovaná auta a prodávat je do Nizozemska. Zisk investoval do dovozu starožitností z Británie. Vzmohl se, pořídil si klenotnictví, do něhož zaměstnal o 18 let mladší blondýnu Edith. V roce 1995 se s ní oženil.

Jeden z jeho nejlepších přátel, s nimiž vymetal bary, se jmenoval Rudolf Wulff, otec Christiana. „Rudi“ se podílel na kšeftech se starožitnostmi. „Christiana znám od jeho šestnácti,“ svěřil se Geerkens týdeníku Focus.

Geerkens není jediný

Další přítel, podnikatel Carsten Maschmeyer, zaplatil 43 tisíc eur (přes milión korun) na novinovou inzerci Wulffovy knihy s názvem Besser die Wahrheit (Raději pravdu) v době volební kampaně. Na billboardy v kampani pak dal ze svého 42 700 eur.

„Mám pověst velkorysého muže,“ zdůvodnil Maschmeyer listu Süddeutsche Zeitung fakt, že kromě štědrosti vůči Wulffovi přispěl v roce 1998 i částkou 750 tisíc marek na kampaň Gerhardu Schröderovi, Wulffovu předchůdci v úřadě dolnosaského ministerského předsedy a pozdějšímu kancléři.

Kancléřka za Wullfem stojí, sama ho prosadila

Šéfka Zelených ve Spolkovém sněmu Renate Künastová požádala kancléřku Angelu Merkelovou, aby přiměla prezidenta říci celou pravdu a omluvit se. „Stát se to musí v nejbližších dnech a ne až někdy, protože každoroční štědrovečerní projev bez prezidentova objasnění je pro mě nepředstavitelný,“ dodala.

Merkelová se za prezidenta postavila. „Má moji plnou důvěru,“ řekla. Dost dobře nemůže jinak. Do nejvyšší ústavní funkce po odstoupení Horsta Köhlera ho prosadila – a to i za zdvižených obočí spolustraníků – proto, aby se v čele Německa ocitl člen její CDU původem ze západní části země a římský katolík, když ona evangelička pochází z bývalé NDR. Přitom proti Wulffovi kandidoval východoněmecký disident, evangelický farář a nestraník Joachim Gauck, navržený SPD a Zelenými, který se jako bývalý pověřenec pro tajná akta Stasi těšil mimořádné důvěře většiny Němců.

Němci ale odchod Wullfa nechtějí, 70 procent dotázaných ve výzkumu televize ARD si přeje, aby Wulff zůstal v úřadě. Jeho odchod žádá 26 procent. Zároveň jej však 44 procent oslovených považuje za nedůvěryhodného, ovšem 49 procent soudí, že půjčit si od podnikatele je v pořádku. Luxusní dovolené na účet někoho jiného schvaluje 42 %, 54 procent nikoli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám