Hlavní obsah

Atentátník zabíjel v belgickém Lutychu, nejméně pět mrtvých včetně batolete

– Lutych • Aktualizováno
Novinky,

Nejméně pět mrtvých si vyžádal v úterý útok na autobusovou zastávku v belgickém Lutychu. Počet zraněných vystoupal podle Le Soir na 123. Muž nejprve hodil mezi lidi ruční granáty a pak začal střílet. Původně se předpokládalo, že bylo útočníků více, podle posledního sdělení policie byl ale atentátník jeden a zahynul, zřejmě se sám zabil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočník hodil granát na autobusovou zastávku v BelgiiVideo: Reuters

 
Článek

Útočník byl identifikován jako Nordine Armani (33), který v centru u zastávky autobusu Place Saint Lambert plné čekajících lidí začal házet granáty. Zatím není jasné, jak muž zemřel. Jisté je, že ho policisté nezabili. Podle médií otočil zbraň proti sobě, jiní tvrdí, že byl zabit střepinou vrženého granátu. Za pravděpodobnější se považuje první verze, prý si přiložil pistoli k hlavě.

Na místě zemřeli dva mladíci ve věku 15 a 16 let. Po převozu do nemocnice zemřela 75letá žena. Později zemřela osmnáctiměsíční holčička, která bojovala o život. Poslední obětí má být asi dvacetiletý muž, to však není potvrzeno.

Foto: Thierry Roge, Reuters

Policisté zasahují v centru Lutychu.

Útok začal před blízkým pekařstvím, kde atentátník z rampy házel granáty dolů na zastávku u podjezdu pod centrálním náměstím, uvedl list Le Soir. Jeden vybuchl u justičního paláce.

Pak začal střílet z automatické pušky FN FAL a z pistole.  "Jednal osamoceně a nepůsobil zmateným dojmem. Chtěl zasáhnout co možná nejvíc lidí," řekl agentuře AFP novinář, který incident na vlastní oči viděl. Střelec v maskáčích pálil kolem sebe po okolí, v jednu chvíli ostřeloval projíždějící linkový autobus.

Foto: Thierry Dricot , Reuters

Sanitky v centru Lutychu

Útok kvůli výslechu

Policisté už uvedli, že nešlo o teroristický útok. Útočil Nordine Armani, který byl v roce 2008 odsouzen na 58 měsíců za nedovolené ozbrojování a pěstování konopí. Měl doma deset střelných zbraní, 9500 dílů k nim a 2800 rostlin konopí. Propuštěn by podmínečně loni na jaře, protože nebyl odsouzen za násilný trestný čin.

Byl ale odsouzen už dříve za prodej drog, přechovávání kradeného zboží a mravnostní delikty. Nyní měl vypovídat na policii kvůli obviněním, která proti němu byla vznesena. Bál se, že skončí ve vězení.

Foto: Thierry Roge, Reuters

Policisté na místě činu v centru Lutychu

Domov opustil s puškou, pistolí a třemi ručními granáty. Nedaleko náměstí byl nalezen jeho automobil.

Vážná zranění 

Na místě zasahují kromě policistů i zdravotníci. Sedm ze zraněných je ve vážném stavu, nejhůře je na tom 18měsíční chlapec. Počet zraněných se zvýšil, protože někteří se ukrývali v justičním paláci.

Byl vysoký i proto, že náměstí je rušné, místem projíždějí denně stovky autobusů a vánoční trh na náměstí navštěvuje každoročně půldruhého miliónu lidí.

Okolí bylo evakuováno a uzavřeno. Část lidí se v panice schovala v blízkých obchodech.

Možní komplici a motivy

Informace o pozadí atentátu jsou značně protichůdné. Belgická média uváděla, že útočníků bylo více a jeden z nich byl zadržen. Nad centrem třetího největšího belgického města přelétávaly policejní vrtulníky. Podle listu Le Soir se jeden z agresorů skrýval v justičním paláci, další měl utéci. Nic z toho se ale nepotvrdilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám