Hlavní obsah

Papandreova vláda ustála hlasování o důvěře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Vláda řeckého premiéra Jorgose Papandrea v pátek v noci přežila hlasování o důvěře v parlamentu. Papandreu předtím poslancům slíbil, že hned od soboty začne jednat o vytvoření širší koalice národní jednoty se zástupci všech politických stran. Ve 300členném kabinetu kabinet podpořilo 153 poslanců.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Jorgos Papandreu hovoří v parlamentu

Článek

Papandreovi socialisté ze strany PASOK mají 152 poslanců z tří set zákonodárců. Část jich ale už dříve dala najevo, že premiéra nepodpoří. Papandreu ustoupil od referenda, které vadilo i čtyřem ministrům včetně ministra financí Evangelose Venizelose.

Papandreu sám uváděl už ve čtvrtek, že referendum, s nímž překvapivě přišel na začátku týdne, bylo jen jednou z možností řešení situace. Uváděl i dvě další – předčasné volby a konsensus v parlamentu, kde by se opozice shodla s koalicí.

Nové volby však rovnou odmítl, protože že by zřejmě znamenaly bankrot země.

Opozice chápe nutnost půjčky

Vůdce opozice Antonis Samaras už ve čtvrtek volal po rychlém vyhlášení předčasných voleb do šesti týdnů a byl pro pád Papandrea: „Nestačím se divit, Papandreu skoro zničil Řecko a Evropu, euro, mezinárodní akciové trhy, svou stranu. Jak tedy může vydírat mě a řeckou veřejnost? Nebo ujišťovat o tom, co jsem říkal už před několika dny, že přijetí půjčky je nevyhnutelné.“

Samaras narážel na prudké zvraty v postojích premiéra, který se nejprve domluvil na podmínkách půjčky a pak řekl, ž se k ní musejí Řekové vyjádřit v referendu. Nakonec uvedl, že referendum nutné není a přijetí půjčky je nezbytné.

Další člen opoziční Nové demokracie Simos Kedikoglu pro BBC upřesnil postoj strany s tím, že podpora půjčky neznamená podporu Papandrea. Původně ale opozice byla proti a je možná, že otočila pod tlakem okolností, které vyvolal premiér. [celá zpráva]

Ve hře je i odchod Papandrea

I když Papandreu ustál hlasování o důvěře, je otázka, jakou bude mít pozici. Opozice už ve čtvrtek dala najevo, že pokud by vznikla přechodná vláda národní jednoty, tak ale bez Papandrea.

Podle jednoho zdroje BBC Papandreu uvažuje o tom, že odstoupí, aby zachránil svou stranu. Otázkou ale je, nakolik jsou kuloární zdroje věrohodné, ve čtvrtek se také uvádělo, že připraven podat demisi, a pak to premiér popřel. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám