Hlavní obsah

Estonec hrozil masakrem jako v Norsku, dostal jeden rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Estonce Alara Amtuse, který hrozil podobným útokem jako Nor Anders Behring Breivik, poslal soud na rok do vězení. Devětačtyřicetiletý muž si naštěstí vymýšlel a jeho hrozba neměla reálný základ.

Foto: Profimedia.cz

Článek

K norské tragédii došlo 22. července. [celá zpráva]

Tři dny poté Amtus zatelefonoval na rychlou záchrannou pomoc a řekl, že "stejná věc, jako se stala v Norsku, se stane za tři hodiny v Rize". Upřesnil, že má na mysli výbuch bomby ve vládní čtvrti v Oslu, kdy zahynulo osm lidí.

Policie během několika minut telefonujícího vypátrala a zadržela ho. Jak se později vysvětlilo, jeho výhružky neměly reálný základ a nebylo tedy nutné masově evakuovat lidi v hlavním městě.

Muž byl obviněn z vážného narušení pořádku hrozbami výbuchu. Maximální trest za za tento trestný čin je pět let vězení.

Breivik po výbuchu v Oslu odjel na ostrov, kde začal střílet do lidí na mládežnickém táboře; o život přišlo dalších sedm desítek lidí. K atentátům se sice přiznal, ale odmítá obvinění z terorismu. Vinu necítí, protože byl ke svým činům údajně donucen vládní politikou podporující přistěhovalectví.

Reklama

Výběr článků

Načítám