Hlavní obsah

Při demonstracích v Aténách hasili policisté hořícího kolegu, zahynul odborář

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Jednoho mrtvého a pět desítek zraněných si ve čtvrtek vyžádaly tvrdé potyčky mezi demonstranty před řeckým parlamentem v Aténách. Jednoho z policistů museli hasit kolegové, zasáhla ho zápalná láhev. Obětí je 53letý odborář. Okolnosti jeho smrti zatím nejsou známy, uvedla BBC. Mohl být zbit, nadýchat se slzného plynu, nebo mu selhalo srdce.

Foto: Yannis Behrakis , Reuters

Řecká policie zasažená zápalnou lahví

Článek

Při protestech se střetli radikálové s umírněnými odboráři. Jeden z odborářů byl napaden a zbit. Není ale jasné, zda je to stejný muž, který zemřel.

Třiapadesátiletý odborový aktivista po převozu do nemocnice zemřel na následky předávkování slzným plynem. Podle lékařů mu selhalo jeho slabé srdce, uvedla ČTK.

Foto: John Kolesidis , Reuters

Řecký policista hasí kolegu, který vzplál po zásahu zápalnou lahví.

Ke střetu mezi anarchisty a odboráři podporovanými komunisty došlo u luxusních hotelů na náměstí, kde je parlament.

Při protestech radikálové házeli kameny a zápalné lahve, odboráři, kteří protest pořádali, se je zřejmě snažili uklidnit. Pak zasáhla policie a použila slzný plyn. Podle Reuters čelila brutálním útokům, policisté museli uhasit jednoho kolegu, který začal hořet po zásahu Molotovovým koktejlem.

Foto: John Kolesidis , Reuters

Řecká policie použila slzný plyn.

„Nic nezastaví tento boj, dokud vláda nepadne, což je jeden z našich požadavků,“ řekl předák jedné z odborových organizací Nikos Papageorgiou.

Před vypuknutím násilností rozhořčení účastníci demonstrace skandovali na adresu vlády a poslanců "Zloději!"

 Schváleny další škrty

Parlament přesto jednal o dalších škrtech v rozpočtu, které rámcově schválil už ve středu. [celá zpráva]

Pro další úspory ve třísetčlenném parlamentu hlasovalo všech 154 socialistických zákonodárců.  Jejich přijetí bylo nezbytnou podmínkou dalších půjček od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF).  Část socialistických poslanců si stěžovala na výhrůžné telefonáty a textové zprávy jejich voličů jako byly Už se nevracej do svého volebního obvodu, Zradil jsi svůj kraj a svůj lid nebo Šibenice už čeká".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám