Hlavní obsah

Nečas chce o euru referendum a odmítá novou unijní smlouvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Češi by před případným přijetím eura měli o kroku hlasovat v referendu, prohlásil v úterý v Bruselu premiér Petr Nečas. Eurozóna se totiž prý od vstupu ČR do EU výrazně změnila a z monetární unie se stala unií dluhovou a transferovou. Ministerský předseda rovněž po setkání s europoslanci naznačil odmítavý postoj k opětovnému otevírání základních unijních smluv, o němž se hovoří v reakci na dluhovou krizi.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

"Já jsem přesvědčený, že by (referendum) muselo být minimálně v tom okamžiku, kdy by se uvažovalo o vstupu do eurozóny," prohlásil premiér, přičemž zopakoval, že jeho vláda termín přijetí eura v ČR nestanoví. ČR se sice na základě přístupové smlouvy zavázala, že euro přijme, není ale stanoveno do kdy.

"Je nezbytné říci si otevřeně, že my jsme se v příslušném referendu (o vstupu do EU) zavázali ke vstupu do eurozóny, která v tu dobu byla pouhou monetární unií, kdežto dnes se postupně mění v dluhovou a transferovou unii. To je něco jiného, než o čem jsme hlasovali v referendu," vysvětlil potřebu referenda Nečas.

Kvůli dluhům odmítá návrh na opětovné změny základních unijních smluv, jak po nich volá německá kancléřka Angela Merkelová a přední unijní představitelé. Návrh ještě podle Nečase není oficiálně na stole, a až bude, přijdou teprve jednání.

"V případě, že by tyto smlouvy znamenaly přesun pravomocí z národní úrovně na evropskou úroveň, tak by to i podle vládního programového prohlášení vyžadovalo v České republice referendum," poznamenal dál Nečas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám