Hlavní obsah

Pobodanému Polákovi naměřili osm promile

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Osm promile alkoholu v krvi naměřili lékaři Polákovi Norbertu Maruszcykovi (26) z Goleniowa v Západopomořanském vojvodství. Navzdory tomu, že dvojnásobně překročil dávku, kterou medicína považuje za smrtelnou, přežil. Do nemocnice ho navíc dovezli z jiného důvodu – bratr ho pobodal.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Vypil jsem litr čistého alkoholu a pohádal se s bratrem. Ten mě pak napadl nožem a vrazil mi ho do stehna. Velmi jsem krvácel, takže mě odvezli do nemocnice,“ řekl mladý Polák deníku Fakt.

Chirurg, který ránu zašíval, mu automaticky odebral krev na zkoušku alkoholu. Nevěřil vlastním očím. On i jeho kolegové v nemocnici ještě neviděli živého člověka s osmi promile alkoholu v organismu.

„Smrtelná dávka pro dospělého jsou čtyři promile,“ potvrdil Faktu Janusz Stankiewicz, primář toxikologického oddělení z Kolobrzegu. Dodal, že někteří lidé mají odolnost vůči alkoholu vyšší, ale to trvá jen krátce a vzápětí onemocní na cirhózu jater.

„Slibuji, že až mě propustí z nemocnice, už nebudu tak bezhlavě pít a budu se vyhýbat barům,“ řekl rekordman z Goleniowa.

Policie oznámila, že jeho sourozenci – útočníku s nožem – hrozí tříleté vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám