Hlavní obsah

Britskou školačku znásilnili, na dvě tísňová volání policie nereagovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská policie nezareagovala v říjnu 2010 na dvě volání na tísňovou linku 999. Nezabránila tak znásilnění školačky. Ukázalo to vyšetřování vedené nezávislou komisí pro stížnosti na policii (IPCC). Na tísňovou linku přitom volal bývalý příslušník londýnské policie, který viděl útok na dívku, uvedl list Daily Mail.

Foto: , Novinky

Článek

Pedofil Colin Riddall zaútočil na teenagerku před vraty školy v Quedgeley v hrabství Gloucestershire. Dívka se vracela domů od kamarádky. Riddall jí ucpal ústa roubíkem a zavázal jí oči. Odvezl ji to tiché uličky, kde ji zbil.

Útok viděl bývalý policista Tim Bear, který zavolal kolem tři čtvrtě na šest na linku 999, ale policie v Gloucerstershire to považovala za incident druhořadého významu, který vyžaduje řešení během následujících čtyř hodin. Bear viděl útok muže na ženu, ale neodhadl, jak je stará.

Expolicista přesto jel za Riddallovým vozem, pronásledoval jej, až si zapamatoval poznávací značku. Asi o čtvrt hodiny později zase zavolal policisty, jimž nadiktoval i registrační značku vozidla. Dál se o případ nestaral.

„Nechal jsem to na policii, aby odvedla svou práci. Kdybych věděl, že s tím chlapíkem je v autě mladá dívka, donutil bych ho sjet ze silnice,“ dodal s tím, že se nyní cítí zle.

Místní policisté stále považovali útok za incident druhé kategorie, i když Riddallovo bílé auto bylo spojováno se dvěma dalšími podezřelými událostmi, starými jen čtyři měsíce. Vozidlo za podezřelých okolností sledovalo v červnu 2010 skupinu mladých dívek, přičemž večer byl nahlášen únos 13leté dívky, která čelila vážnému sexuálnímu útoku.

Policie zareagovala až na volání oběti

Police v říjnu zareagovala až ve chvíli, kdy ji zavolala sama oběť. Riddall ji napůl nahou vyhodil u silnice. Dívka se dostala k domu kamarádky.

Riddall byl v noci viděn, jak ujíždí do Walesu. Dopaden byl po půlnoci. V jeho autě byly objeveny korálky z blůzy napadené. Pedofil byl letos v únoru odsouzen. Přiznal únos, sexuální napadení a napadení, které způsobilo zranění.

Matka napadené je stále v šoku: „Prostým faktem je, že by měla policie přijít, když jí zavolají. Měli svědka, který viděl, že byl někdo napaden v autě. Jak vážné by to muselo být, aby něco udělali?“

Komisařka IPCC Rebecca Marshová řekla, že není jasné, zda by rychlejší akce mohla zabránit útoku, ale řekla, že došlo k vážným pochybením a že odezva nebyla adekvátní.

Reklama

Výběr článků

Načítám