Hlavní obsah

Volby v Polsku podle odhadů vyhrála strana premiéra Tuska

Právo, ČTK, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Nedělní parlamentní volby v Polsku zřejmě vyhrála liberální Občanská platforma současného premiéra Donalda Tuska. Podle odhadů výsledků vycházejících z průzkumu institutu TNS OBOP krátce po skončení hlasování získala Tuskova strana 39,6 procenta hlasů.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Polský premiér Donald Tusk

Článek

Druhé je národně-konzervativní Právo a spravedlnost, které podpořilo 30,1 procenta voličů. Třetí místo překvapivě obsadilo antiklerikální Palikotovo hnutí.

"To, že budeme moci další čtyři roky pracovat pro dobro všech, je největší poctou pro mě a pro Platformu," řekl premiér Donald Tusk.

Podle dosavadních odhadů má PO šanci pokračovat ve vládní koalici se svým dosavadním partnerem, Polskou lidovou stranou (PSL).

PiS Jaroslawa Kaczyńského, předsedy vlády z let 2006 až 2007, dostalo podle odhadů 30,1 procenta hlasů, a pravděpodobně tak stráví další čtyři roky v opozici. "Dříve nebo později zvítězíme, prostě máme pravdu," prohlásil po zveřejnění odhadů volebních výsledků Kaczyński. Jeho strana prohrála ale už několikáté volby za sebou.

"Černým koněm" dnešních voleb v konzervativním Polsku se stalo Palikotovo hnutí, získalo podle průzkumu TNS OBOP asi 10,1 procenta hlasů. Chce se zasadit mimo jiné o zrušení výuky náboženství ve škole, o uvolnění přísné potratové politiky a o zavedení registrovaného partnerství pro páry stejného pohlaví i pro heterosexuály. Podle Palikota výsledek jeho strany kromě jiného znamená, že miliony Poláků chtějí stát, "v němž víra je soukromou záležitostí každého".

Na čtvrtém místě je PSL. Poraženým těchto voleb je Svaz demokratické levice, který Palikotovo hnutí sesadilo z pozice třetí nejsilnější strany v Sejmu, dolní komoře polského parlamentu.

Svůj hlas dnes odevzdalo necelých 48 procent z více než 30 miliónů oprávněných voličů. Dnešní volební účast byla nižší než při posledních parlamentních volbách před čtyřmi lety.

Bombové poplachy 

Poblíž volebních místností v Gorzowě Wielkopolském, Lublinu a na dalších místech se objevily nebezpečně vypadající balíčky připomínající bomby. Z bezpečnostních důvodů komise hlasování dočasně přerušily – od hodiny až do tří hodin. Policie, jež operativně zasahovala, zjistila, že ve všech případech šlo o atrapy.

Do jedné z varšavských volebních místností telefonoval polsky hovořící muž z Velké Británie, že je tam uložena výbušnina. O několik hodin později, když pyrotechnici hrozbu odhalili jako falešnou, Poláka žijícího v Londýně zadržela britská policie. „Dvaačtyřicetiletý Jacek K. vypověděl, že jen žertoval, za což v Británii hrozí až sedmileté vězení,“ potvrdil mluvčí polské policie Mariusz Sokolowski.

Premiér si věřil

Ačkoli letošní předvolební kampaň se odehrála poklidně a chvílemi až nudně, první housle hráli Tusk (54) i Kaczyňski (62).

„S modernizací země jsme teprve začali. Dejte nám další čtyři roky a dotáhneme práci do konce,“ žádal voliče premiér. Přitom ještě před měsícem, kdy jeho strana vedla průzkumy před PiS s takřka dvacetiprocentním náskokem, ujišťoval, že nemá s kým prohrát. Od toho okamžiku ale jako by PiS polili živou vodou: začala stahovat náskok, až ho úplně vymazala.

OP je stranou jednoho muže, který rozhoduje o strategii a marketinku, ale i o jejich realizaci. Tusk si toho je vědom a podle toho se chová – skromnost mu není nejbližší a v závěru kampaně PO na to strana doplatila zmenšující se podporou.

Tusk má větší koaliční potenciál

Ale stranou jednoho muže je rovněž PiS, jejíž šéf Kaczyňski byl strategickým tvůrcem poměrně úspěšné předvolební aktivity. Do pozadí v ní odsunul smolenskou katastrofu, v níž loni zahynul jeho bratr Lech, na pódiích se obklopoval hezkými dívkami. Nervy ztratil až v posledních dnech, když zahrál trapným výpadem proti kancléřce Merkelové na protiněmeckou notu. Poslední průzkumy ukázaly, že tím Poláky spíš odstrašil.

Programy PO a PiS jsou dost podobné – prosazují blízká řešení ekonomických problémů a kladou důraz na prorodinnou politiku. Rozdíl je v tom, že Kaczyňského strana se profiluje výrazně konzervativně, zatímco PO zahrnuje široké spektrum postojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám