Hlavní obsah

Romové uspořádali protestní pochod Bratislavou

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Nespokojenost s životem v romských osadách přišli vyjádřit slovenští Romové ve středu do Bratislavy. „Žijeme v bídě, nemáme práci. Snad nám tento protest pomůže k lepšímu životu,“ řekl Právu Viktor Pohoš z obce Veľká Lomnica.

Článek

Asi 200 Romů přijelo do Bratislavy vlakem z východního i západního Slovenska.

„Jsem vyučená kuchařka, ale o práci nezavadím, protože jsem Romka. Je to nespravedlivé,“ uvedla žena z obce Plavecký Štvrtok, která nechtěla prozradit své jméno. Má devět dětí a se svým životem je nespokojená. „Jsme moc chudí, žijeme špatně,“ dodala.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Protestní pochod Romů Bratislavou

Foto: Ivan Vilček, Právo

Protest Romů v Bratislavě

Rom Marcel Koky ve svém projevu žádal, aby se důsledně vyšetřila korupce, především ta, při níž mizí peníze určené pro sociálně slabší. „Vyčítáte nám, že krademe dřevo. A vy byste nekradli, kdyby vám byla zima?“ položil řečnickou otázku mladý muž.

Desítky policistů v pohotovosti

Romové šli z bratislavského hlavního nádraží pěšky k Prezidentskému paláci, kde na ně čekaly desítky policistů. K žádným problémům však nedošlo a policisté pouze regulovali dopravu v čase přesunu Romů. Od Prezidentského paláce se Romové přesunuli před budovu parlamentu, kde svůj protest ukončili.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Akci zorganizoval občanský aktivista Alojz Hlina. „Problémy se v této zemi neřeší, pouze odsouvají, a tváříme se, že neexistují. Romská otázka je tikající bomba,“ řekl Právu Hlina. Aktivista tvrdí, že Romy někdo ze státní správy zastrašoval, aby do Bratislavy nejezdili. „Mohlo jich přijet mnohem víc. Asi se toho někdo lekl,“ dodal.

Za dva týdny chce Hlina zorganizovat v Bratislavě setkání lidí, kteří žijí v sousedství romských osad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám