Hlavní obsah

Italským vědcům hrozí vězení za to, že nepředpověděli zemětřesení

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

V Itálii v úterý začal soud se sedmi vědci a odborníky, kteří údajně nevarovali před zemětřesením, které předloni zdevastovalo střední část země. Otřesy země v oblasti Aquily si tehdy vyžádaly více než 300 obětí. Experti jsou obvinění ze zabití. Na jejich obranu se postavili seismologové z celého světa.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Italský policista v sutinách ve městě Aquila

Článek

K úvodnímu stání se v úterý dostavil jen jeden z obviněných. „Domníval jsem se, že je důležité, abych tady byl, protože toto je má země, a protože jsem také chtěl vyzdvihnout profesionalitu a kvality dalších obviněných,“ řekl Bernardo De Bernardinis, bývalý viceprezident technického oddělení úřadu civilní ochrany.

Sedm expertů je obviněno z nedbalosti a nerozvážnosti, neboť podali „nepřesné, neúplné a protichůdné informace“ týkající se menších otřesů, které obyvatelé Aquily pocítili půl roku před ničivým zemětřesením z 6. dubna 2009. Podle žalobců mělo následovat varování před zemětřesením.

Odborníci na zemskou tektoniku a strukturu ale tvrdí, že je nemožné zemětřesení s jistotou předpovídat, což podle nich dokládají případy velkých otřesů v dějinách, z nichž předpovězen nebyl jediný. Na podporu svých italských kolegů podepsalo asi 5200 mezinárodních výzkumníků vloni petici a Americká seismologická společnost zaslala italskému prezidentovi dopis, v němž varovala před bezprecedentním právním útokem proti vědě.

Žalobci zvláště poukazují na zprávu vládní bezpečnostní komise, která se koncem března sešla právě kvůli narůstajícím obavám ze seismické aktivity v oblasti. Experti v ní dospěli k závěru, že větší zemětřesení je „nepravděpodobné“, i když ho nelze zcela vyloučit.

O týden později zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy škály zbořilo množství domů ve středověké Aquile a jejím okolí. Vzhledem k tomu, že se země otřásla v noci, zemřelo 308 lidí, kteří spali a nestačili utéct z domu. Tisíce přeživších pak žili několik měsíců v prozatímních domovech či stanových táborech.

Obžalovaným, mezi nimiž jsou nejváženější italští geofyzikové a členové úřadu civilní ochrany, hrozí až 15 let vězení.

Kdo je obviněn
Franco Barberi – šéf vládního výboru posuzujícího závažná bezpečnostní rizika
Enzo Boschi – bývalý prezident Národního geofyzikálního institutu
Giulio Selvaggi – ředitel Národního střediska pro seismické jevy
Gian Michele Calvi – ředitel Evropského střediska inženýrství zemětřesení
Claudio Eva – fyzik
Mauro Dolce – ředitel oddělení úřadu civilní ochrany pro zemětřesení
Bernardo De Bernardinis – bývalý viceprezident technického oddělení úřadu civilní ochrany

Reklama

Související články

Italská tragédie očima našeho reportéra

Trosky domů jako po bombardování, prázdné ulice, podivné ticho. Tak teď vypadá ve střední Itálii většina míst zpustošených pondělním zemětřesením. Situaci...

Výběr článků

Načítám