Hlavní obsah

Výtržníci z anglických měst měli z dřívějška 15 trestních záznamů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Stovky mladých výtržníků, kteří minulý měsíc řádili a rabovali v ulicích Londýna a dalších anglických městech, měli z dřívějška v průměru 15 trestních záznamů. Pouze třetinu jich však soudy dříve poslaly do vězení, uvedlo ve čtvrtek britské ministerstvo spravedlnosti.

Foto: Profimedia.cz

Skupina výtržníků v Manchesteru

Článek

Úřady dříve uvedly, že v souvislosti s nepokoji a rabováním, při nichž přišlo o život pět lidí, bylo obviněno přes 1700 lidí. Tři čtvrtiny z nich se před soudem neobjevily poprvé. Každý dvacátý měl už na kontě přes 50 přestoupení zákona, každý čtvrtý v průměru více než čtyři trestní záznamy a více než polovina mladistvých výtržníků měla jeden a více záznamů.

„Tato čísla potvrzují, že v ulicích řádili kriminálníci,“ prohlásil ministr spravedlnosti Kenneth Clarke a dodal: „Jsem zděšen z toho, že ti, kdo opakovaně porušovali zákon, měli možnost činy opakovat“. V té souvislosti pogratuloval soudům, že tentokrát udělovaly za pouliční řádění tvrdé tresty. Zabránily tím podle něj šíření nepokojů.

Clarke rovněž prohlásil, že přijde s návrhem radikálních změn udílení trestů tak, aby byly efektivní a bránily pachatelům v pozdějším opakování trestných činů. „Učiníme z vězení místa, kde se tvrdě pracuje, zbavíme kriminálníky drog a alkoholu, zpřísníme tresty a donutíme pachatele odškodnit rodiny a komunity postižené zločiny,“ prohlásil ministr.

Reklama

Související články

V Londýně zemřela pátá oběť nepokojů

V londýnské nemocnici v noci na pátek zemřel 68letý muž zraněný při pondělních nepokojích v západní části města. Stal se tak pátou obětí srážek mladých...

Výběr článků

Načítám