Hlavní obsah

Pumu severoamerickou viděli běhat u slovenské Senice

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Nedaleko paneláků v západoslovenském městě Senica viděli údajně ve středu pumu severoamerickou. Policie megafony upozorňovala obyvatele města na nebezpečí, které jim může hrozit. Místní základní škola musela pro bezpečnost žáků zrušit branné cvičení plánované na středu.

Foto: Profimedia.cz

Puma americká

Článek

Hned několik obyvatel městské části Sotiná tvrdilo, že pumu viděli nedaleko obytných domů. Podle náčelníka městské policie Rastislava Janáka popisovali obyvatelé šelmu velmi důvěryhodně. Nicméně připustil, že důkazy o jejím pohybu u Senice zatím chybí.

„Po oznámení od občanů jsme vyslali na místo hlídky, ale bez výsledku,“ uvedla mluvčí trnavské policie Martina Kredatusová.

Minulý týden informovala slovenská média o pohybu pumy u obce Bíňovce a v okolí dalších vesnic v okresu Trnava. Jeden z myslivců ji pozoroval dalekohledem. Zatím nejsou informace o tom, že by někdo v okolí legálně choval pumu a utekla mu. Policie se proto domnívá, že se jedná o pumu z nelegálního soukromého chovu.

Puma americká (Puma concolor)
Pochází ze Severní Ameriky. Přestože se jedná o poměrně velkou kočkovitou šelmu, která je vzrůstem srovnatelná například s levhartem, jde o zástupce malých koček.
Je velmi přizpůsobivá, dokáže žít v tropických džunglích i v horách, dobře šplhá i plave.
Loví kopytníky až do velikosti jelena i menší zvířata, například divoká prasata, veverky, králíky nebo malé hlodavce.
V obydlených oblastech může napadat i dobytek a domácí zvířata. Na člověka si troufne vzácně.

Reklama

Související témata:

Související články

Slováky u Trnavy děsí puma

Nedaleko slovenského města Trnava se údajně už několik dní pohybuje nebezpečný predátor. Podle lidí, kteří šelmu zahlédli, se jedná o pumu severoamerickou.

Výběr článků

Načítám