Hlavní obsah

Bývalý ukrajinský prezident Kučma si měl objednat vraždu novináře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Někdejší generál ukrajinské policie Oleksij Pukač, který je souzen kvůli vraždě opozičního novináře Heorhije Gongadzeho v roce 2000, v úterý u soudu obvinil bývalého prezidenta Leonida Kučmu, že byl mezi těmi, kdo si vraždu nepohodlného novináře objednali. S odvoláním na právní zástupkyni vdovy po žurnalistovi to oznámila agentura AFP.

Článek

Při dnešním výslechu u soudu Pukač, který prý osobně Gongadzeho uškrtil, uvedl jméno Kučma mezi těmi, kdo vraždu objednali, řekla AFP advokátka Valentyna Teličenková po soudním řízení, které se konalo za zavřenými dveřmi. Mezi těmi, kdo si vraždu objednali, obžalovaný jmenoval také tehdejšího ministra vnitra Jurije Kravčenka a nynějšího předsedu ukrajinského parlamentu Volodymyra Lytvyna, dodala Teličenková. Podle jejích slov to tvrdí jen Pukač a toto tvrzení prý nelze podepřít důkazy.

Gongadze proslul kritickými statěmi proti tehdejšímu ukrajinskému vedení, zejména proti prezidentovi Leonidu Kučmovi. Novinářovo bezhlavé tělo bylo nalezeno na podzim roku 2000 v lese nedaleko Kyjeva. Hlavu našli policisté zakopanou v zemi až o devět let později.

Podle vyšetřovatelů vraždu novináře nařídil bývalý ministr vnitra Jurij Kravčenko generálu Pukačovi 13. nebo 14. září 2000 ve své ministerské kanceláři. Pukač příkaz splnil "kvůli osobnímu zájmu a možnosti služebního postupu", uvádí se ve zprávě o vyšetřování. Na vraždě se podle ní bezprostředně podíleli tři další Pukačovi spolupracovníci, kteří si již odpykávají dlouholeté tresty vězení. Sám Pukač se devět let skrýval a zatčen byl až loni v létě. Nyní mu podle ukrajinských médií hrozí doživotí. Ke svému činu se doznal.

Kravčenko trestu ušel, když v roce 2005 spáchal sebevraždu v den, kdy měl o Gongadzeho případu vypovídat.

Gongadzeho zavraždění pobouřilo celou zemi a bylo jedním z faktorů, které vedly k takzvané oranžové revoluci a změně režimu v roce 2004.

Zvuková nahrávka

V souvislosti s vraždou Gongadzeho bylo vzneseno obvinění i proti bývalému prezidentovi Leonidu Kučmovi. Ten je podle generální prokuratury podezřelý ze zneužití moci. Konkrétně z toho, že dával nezákonné pokyny vedení ministerstva vnitra, což ve svých důsledcích vedlo k zavraždění novináře.

Celý skandál svého času vypukl, když opozice zveřejnila zvukovou nahrávku, na níž kdosi s hlasem podobným Kučmovu dává pokyn, aby to úředníci s Gongadzem "vyřídili", a navrhuje nechat Gongadzeho unést Čečenci. Americký odborník na audio a video nahrávky a bývalý agent FBI Bruce Koenig prý prokázal autentičnost nahrávky, na níž údajně Kučma na adresu Gongadzeho prohlásil: "Vyžeňte ho, vyhoďte ho, předhoďte ho Čečencům!"

Soud s Pukačem začal v Kyjevě koncem května. Není známo, jak dlouho bude trvat ani kdy bude vynesen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám