Hlavní obsah

Umírající libyjský atentátník z Lockerbie bude možná žít roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edinburgh

Libyjec, který byl usvědčen z atentátu na letoun společnosti PanAm nad skotským Lockerbie v roce 1988 a později byl ze zdravotních důvodů propuštěn z vězení, má možná před sebou ještě několik let života. Prohlásil to v sobotu londýnský profesor Roger Kirby, přední odborník na rakovinu prostaty.

Foto: Ismail Zetouny/Files, Reuters

Abdal Basat Midžrahí v tripoliské nemocnici.

Článek

Atentát z 21. prosince 1988 si vyžádal 270 obětí, z nichž 259 byli pasažéři a posádka letadla a jedenáct obyvatelé skotské vesničky Lockerbie, na kterou stroj dopadl po výbuchu bomby v zavazadlovém prostoru.

Libyjec Abdal Basat Midžrahí, jediný muž, který byl v souvislosti s atentátem usvědčen, byl v roce 2001 v Británii odsouzen na doživotí s možností propuštění nejdříve po 27 letech. Skotská justice ho ale 20. srpna 2009 propustila na základě lékařského dobrozdání, že trpí rakovinou prostaty a nebude žít déle než tři měsíce.

Midžrahí byl pak v Libyi uvítán jako národní hrdina. Skutečnost, že stále žije, učinila z Midžrahího propagandistický trumf v rukou libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, který nyní bojuje o své vlastní přežití.

Nový hormonální lék

Zároveň je také zdrojem rozpaků pro britské úřady, které čelí výzvám, aby Midžrahí byl vrácen do vězení, až Kaddáfího režim padne. V době, kdy byl Midžrahí propuštěn, lékařští experti, kteří radili skotské věznici, měli za to, že atentátník zemře, co nevidět. Kirby ovšem dnes tvrdí, že lékaři ve Skotsku tehdy nevěděli o novém hormonálním léku, který Midžrahí zřejmě užíval a s jehož pomocí může žít i o několik let déle.

Jde o novou terapii, která byla teprve nedávno schválena v USA. Midžrahího propuštění do Libye rozezlilo rodiny mnohých obětí z Lockerbie, které podezírají britskou vládu, že jejím skutečným motivem byla snaha o zlepšení vztahů se zemí bohatou na ropu.

Reklama

Výběr článků

Načítám