Hlavní obsah

Policejnímu psovi rozbili lebku, přesto britské výtržníky honil další dvě hodiny

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvážný policejní pes Obi měl obrovské štěstí, že nepokoje v britské metropoli přežil. Výtržníci ho trefili neznámým předmětem přímo nad levé oko a rozdrtili mu tak část lebky. Obimu crčela z levé nozdry krev, ale i přesto dokázal ještě dvě hodiny střežit ulice. Poté skončil u veterináře, který byl z jeho zranění mírně řečeno v šoku.

Článek

Německý ovčák Obi (3) sloužil na ulici společně se svým pánem, policistou Philem Wellsem. Jejich skupina se však na ulici Tottenham High Road stala terčem výtržníků, kteří je i se psy zasypali lahvemi, cihlami, molotovovými koktejly, kameny a kusy nábytku. Obiho trefil chuligán do hlavy neznámým předmětem. Navzdory viditelnému otřesu však pes jevil zájem pokračovat v akci a celé dvě hodiny ještě sloužil.

Wells, který se o Obiho stará od doby, co byl teprve osmitýdenní štěně, popsal psa jako svého nejlepšího přítele a nejbližšího kolegu.

Chtěl pracovat i zraněný

"Obi je trénovaný na udržování veřejného pořádku a je schopný udržovat skupinu lidí na místě, případně je postupně zatlačovat dozadu. Byli jsme spolu na pevné pozici, když jsme se dostali pod těžké bombardování. Létalo toho na nás opravdu mnoho a jeden z předmětů trefil Obiho nad levé oko. Nejdříve byl trochu šokovaný, ale když jsem ho poplácal, tak se uklidnil," popsal těžké chvilky policista.

"Snažil jsem se poté za každou cenu vyhnout jakýmkoliv dalším zraněním a on se zdál po prvotním šoku v pořádku. Pokračovali jsme tedy ve výkonu služby i nadále. Jakmile jsme se vraceli zpět, začal být letargický a krvácel poměrně silně z levé nozdry. To mohlo značit, že utrpěl nějaký otřes či vnitřní zranění. Bylo jasné, že musíme k veterináři," popisoval Wells.

Veterinář byl ze zranění vyděšený

Veterinář, za kterým policista Obiho přivezl, byl jeho zraněním velmi znepokojený. Okamžitě ho tedy odeslal ke specialistům do Cambridge, aby mu udělali kompletní rentgenové vyšetření hlavy. To ukázalo frakturu lebky nad levým očním důlkem.

Obi je v současné době mimo službu. Do té se bude moci vrátit až ve chvíli, kdy se veterináři shodnou, že už je zcela v pořádku. Navenek je jedinou viditelnou známkou po jeho zranění malý vyholený kousek srsti nad levým okem. Ve skutečnosti však prý utrpěl vážný otřes a fraktura lebky ho mohla ohrozit i na životě.

Mohl by se vrátit za pár měsíců do služby

"Určitě neexistuje žádná jasná odpověď na to, kdy se vrátí do služby. Může to trvat i několik měsíců. Záleží na veterinářích, kdy ho označí za práceschopného. Teď je ale stále pod prášky, a tak je trochu letargický, ačkoliv je to jinak velmi živý pes. S trochou odpočinku však snad brzy nabere síly a bude zase v pořádku," řekl médiím Wells.

Obi žije v Surrey u konstábla Wellse, jeho ženy Laury a dvou dětí. Za tři roky už je považován za člena rodiny, nehledě na to, že je to služební pes a nikoliv standardní mazlíček.

Tráví s ním více času než s rodinou

"Vidět nejlepšího přítele a pracovního kolegu při zranění je těžké, ale dostává se mu nyní opravdu velké podpory a on bojuje, aby byl co nejdříve v pořádku zpět. Trávím s ním někdy více času než s ostatními členy rodiny. Když jsem já v práci, on je v práci. A když jsem doma já, on tam také nechybí," uzavřel dojemný příběh Wells.

Reklama

Související články

V Londýně zemřela pátá oběť nepokojů

V londýnské nemocnici v noci na pátek zemřel 68letý muž zraněný při pondělních nepokojích v západní části města. Stal se tak pátou obětí srážek mladých...

Výběr článků

Načítám