Hlavní obsah

Čeští diplomaté povedou zastoupení EU v Súdánu a Guayaně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Šéfka diplomatické služby Evropské unie Catherine Ashtonová jmenovala 25 nových velvyslanců EU ve světě. Jsou mezi nimi i dva Češi. Povedou unijní delegace v Súdánu a Guayaně.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Šéfka zahraniční služby EU Catherine Ashtonová

Článek

„Podruhé za letošní rok jsem byla ohromena kvalitou kandidátů na tyto posty Evropské služby pro vnější akci,“ uvedla Ashtonová ve svém středečním prohlášení. Ashtonová jmenovala 16 zástupců z diplomatických sborů členských států, sedm zástupců unijní zahraniční služby a dva Evropské komise.

Mezi vybranými jsou dva čeští diplomaté. Robert Kopecký bude zastupovat EU v Guayaně a Tomáš Uličný v Súdánu. Ashtonová tak již jmenovala tři Čechy, europoslankyni Janu Hybáškovou dosadila na post v Bagdádu už dříve.

Diplomatický sbor EU

Vzniká na základě lisabonské smlouvy o fungování unie. V budoucnu by pro něj mělo pracovat několik tisíc úředníků, z nichž více než tisícovka budou diplomaté.

Unijní delegace mají za úkol mimo jiné zastupovat EU v otázce poskytování rozvojové pomoci nebo rozvoje obchodních vztahů mezi unií a daným státem či regionem.

      zdroj: ČTK

Nové členské země EU, kam patří i ČR a které se přičlenily v letech 2004 a 2007 tak budou mít 21 svých občanů ve vedení zastoupení EU, jež má ve světě 149 svých ambasád. V řídicích postech jsou lidé ze 24 zemí 27členného bloku EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám