Hlavní obsah

Pětiletou holčičku ve školce zranila podomácku zhotovená bomba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětiletá holčička utrpěla v úterý ráno zranění při výbuchu zřejmě podomácku zhotovené bomby ve školce v Komsomolsku na Amuru na ruském Dálném východu. Policisté a agenti tajné služby už několik hodin po útoku zadrželi podezřelého mladého muže, který se k zhotovení nálože při výslechu přiznal. Přesné motivy jeho činu se ještě zjišťují, výbuch je totiž vyšetřován jako teroristický čin.

Článek

"Zatčený se přiznal ke spáchání zločinu. Nyní vypovídá před vyšetřovateli," řekl novinářům pobočník velitele chabarovských vyšetřovatelů Ilja Gudkov. Případ vzbudil v Rusku mimořádnou pozornost. Dohled nad vyšetřováním přebral osobně ministr vnitra Rašid Nurgalijev, policie v celém kraji zesílila dohled nad školkami a letními tábory.

Výbuch zahřměl přibližně v 7:25 místního času v okamžiku, kdy si pětiletá Uljana, hrající si v besídce školky ve společnosti dalších dětí, povšimla na podlaze balíčku převázaného slavnostní stuhou a vzala jej do rukou. Dívku zasáhly plameny i střepiny, vzplála na ní blůzka, má popálené i ruce a oči. Byla převezena do nemocnice, kde lékaři označili zranění za středně těžká.

"Podle předběžných zjištění vybuchla podomácku zhotovená nálož o síle přibližně sedmi gramů trhaviny TNT," uvedl policejní náčelník Chabarovského kraje Andrej Sergejev a dodal, že podle kriminalistů byla výbušnina v nádobce od spreje naplněná dráty a hřebíky. Ještě vážnějším následkům zřejmě zabránilo, že matka jednoho z dětí zbytek balíčku z besídky duchapřítomně vyhodila. Bomba totiž úplně nevybuchla.

Vyšetřovatelé nyní zjišťují, zda zatčený neměl ještě další společníky i další možné verze a motivy. Média zprvu psala, že prý není vyloučeno, že výbuch mohl být provokací před poradou o terorismu a extremismu, kterou má ve středu v Chabarovsku vést ministr Nurgalijev.

"Motivy pachatelů tohoto mrzkého činu přesahují hranice rozumu. Není pochyb, že organizátoři a další spolupachatelé budou vypátráni a potrestáni. Budou-li při zatýkání klást odpor, budou zlikvidováni," slíbil generál Sergejev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám