Hlavní obsah

Výtržníci s laserem ohrožují bezpečnost letadel, oslepují piloty

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli natočili pasažéři Airbusu A320 při přistávání na letiště v Thessaloniki v Řecku zelený laserový paprsek. Světlo nepochází z žádné zbraně, ale z laserového ukazovátka, které je běžně dostupné v obchodech. Pronikavé zelené světlo však může pilota letadla na okamžik oslepit, nebo mu dokonce poranit oči, což samozřejmě ohrožuje i bezpečnost cestujících.

Článek

Laserová ukazovátka mohou mít v dnešní době tak silné zelené paprsky, že dosáhnou až sedm kilometrů daleko. Někteří výrobci uvádějí, že s nimi lze ukazovat i hvězdy. Zelené světlo namířené do vzduchu však může oslnit piloty letadel zrovna ve chvíli, kdy se musí soustředit na přistávání.

Podobné případy se objevují po celém světě stále častěji a některé země už vydaly speciální zákony. Například v České republice platí od února zákon, který může záškodníkům s laserem přinést pokutu ve výši až pět miliónů korun.

Ve Spojených státech hrozí lidem, kteří míří laserem na letadla, zatčení. Takovému trestu neunikl ani 14letý mladík, který 8. února 2011 mířil laserem na letadlo přistávající na letišti v Los Angeles. Zatčen byl přímo na dvorku u domu a v ruce držel laser. Obhajoval se tím, že netušil, jak daleko může laser dosáhnout.

Do vězení na čtyři měsíce se dostal i jeden Brit, když na londýnském letišti Luton namířil ukazovátkem na letadlo, ve kterém letěl jako pasažér jeho otec [celý článek].

Třeba v Rusku jsou ale proti laserovým paprskům stále bezmocní. Jenom v Moskvě nahlásili piloti za poslední tři měsíce 17 útoků, uvedla televize RT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám