Hlavní obsah

Lotyši v referendu rozhodli o rozpuštění parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Riga

Lotyši v sobotu v referendu jasnou většinou hlasů podle očekávání rozhodli o rozpuštění parlamentu. Vyplývá to ze zprávy volební komise na základě sečtených hlasů v necelé polovině volebních okrsků. Agentura Reuters uvedla, že pro rozpuštění zákonodárného orgánu se v těchto okrscích vyslovilo 94,7 procenta voličů.

Foto: Reuters

Lotyši rozhodli svými hlasy o rozpuštění parlamentu.

Článek

Pokud se výsledky potvrdí, jak většina pozorovatelů předpokládá, bude to znamenat, že Lotyši půjdou zřejmě v září k předčasným parlamentním volbám. "Celková účast v referendu byla dobrá," řekl na tiskové konferenci v Rize předseda volební komise Arnis Cimdars.

Podle lotyšských zákonů ale referendum nevyžadovalo žádné kvórum, tedy minimální povinnou účast voličů. Rozhoduje většina těch, co odevzdají svůj hlas.

Lotyšská televize, na níž se odvolává agentura AFP, uvedla, že předběžné výsledky ukazují, že 94,5 procent Lotyšů odpovědělo "ano" na otázku, zda se má rozpustit parlament. Tak to požadoval někdejší prezident Valdis Zatlers, který referendum vyhlásil poté, co parlament odmítl zrušit imunitu jednoho poslance podezřelého z korupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám