Hlavní obsah

Zemřel syn posledního rakouského císaře Otto von Habsburg

Mnichov
Aktualizováno

Nejstarší syn posledního rakouského císaře Otto von Habsburg zemřel v pondělí v bavorském Pöckingu ve věku 98 let. Dlouho působil jako poslanec Evropského parlamentu za konzervativní bavorskou stranu CSU. Za války bojoval proti nacismu a za osvobození Rakouska. Často se zasazoval o zájmy sudetských Němců vysídlených po válce z Československa.

Foto: ČTK

Otto von Habsburg

Článek

"Pokojně zesnul," sdělila agentuře DPA jedna ze spolupracovnic Otto von Habsburga, který se dožil 98 let.

Otto von Habsburg se narodil v roce 1912 ještě jako syn arcivévody Karla, který se v roce 1916 stal rakouským císařem. O dva roky později byli Habsburkové zbaveni trůnu a odešli do emigrace. Tam Otto vystudoval. Mimo jiné bojoval proti nacismu a připojení Rakouska k německé říši.

Po válce, kterou Habsburg prožil v USA, se vrátil do Evropy a spolu s hrabětem Coudenhovem-Kalergim se v rámci Panevropské unie věnoval snaze o sjednocení kontinentu. S manželkou kněžnou Reginou von Sachsen-Meiningen měli sedm dětí. Usadil se v Pöckingu u Starnberského jezera a politicky působil v rámci Křesťanskosociální unie (CSU).

Nabádal k dialogu o problémových Sudetách

Jako dlouholetý poslanec Evropského parlamentu se po roce 1989 mimo jiné zasazoval o integraci postkomunistických zemí do evropských a atlantických struktur. Nabádal zároveň českou stranu k dialogu se sudetskými Němci a zrušení poválečných dekretů prezidenta Edvarda Beneše, na jejichž základě vysídlenci přišli v Československu o majetek a občanská práva. V této souvislosti nezřídka kritizoval politickou reprezentaci ČR, kde byly jeho aktivity vnímány rozporuplně.

Hlavou habsburského rodu se po smrti Otty fakticky stává jeho nejstarší syn Karl Habsburg, který žije v Rakousku. "Můj otec byl výraznou osobností. Ztrácíme v něm velkého Evropana, který nás převyšoval ve všem, co v současnosti děláme," řekl padesátiletý Karl podle informačních webů.

Reklama

Výběr článků

Načítám