Hlavní obsah

Mladić se pohádal se soudcem, museli ho vykázat

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag
Aktualizováno

Bývalý velitel bosenskosrbských vojsk generál Ratko Mladić byl v pondělí vykázán od soudu. Narušoval průběh jednání před tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Opakovaně mluvil bez dovolení. Zda se cítí vinen, neodpověděl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Mladić se pohádal se soudcem, museli ho vykázatVideo: Reuters

 
Článek

Mladić žádal, aby se stání odložilo, než mu bude schválen tým obhájců. Soudce Alfons Orie jeho žádosti nevyhověl. Mladić nakonec k soudu dorazil, i když jeho právní zástupce tvrdil, že před soud nepředstoupí.

Před soudem byl Mladić nejprve vyzván, aby sundal čepici, což udělal. Také byl několikrát požádán, aby mlčel. Chtěl totiž promluvit hned na začátku slyšení. Soudce ho vyzval, aby byl potichu do té doby, než mu bude umožněno se vyjádřit.

Mladić to neakceptoval, v soudní síni opakovaně skákal do řeči soudci Alphonsu Oriemu, když četl body obžaloby. Dožadoval se, aby mu byli schváleni obhájci, které si vybral, a chtěl měsíc na to, aby s nimi konzultoval obsah obžaloby.

Nakonec se Mladić se soudcem pohádal. Poté se odmítl vyjádřit k tomu, zda se cítí vinen nebo ne. Ze síně byl nakonec vyveden. Podle regulí to, že se Mladić k obviněním nevyjádřil, soud bere jako že se cítí nevinný.

"Chcete mi vnutit obhájce. Co jste to za soud?" vykřikoval Mladić, když ho stráž odváděla ze sálu. Jednání bylo po krátkém přerušení obnoveno bez přítomnosti Mladiče.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Srbové sledovali přenos z Mladičova procesuVideo: Reuters

Mladić nechtěl před soud předstoupit

Mladić řekl vězeňským představitelům, že nechce vstoupit do soudní síně a nevyjádří se k obviněním. Rozhodl se tam nevstoupit, protože tým jeho obhájců dosud nebyl schválen,“ řekl Šaljić. Varoval, že pokud bude Mladić nucen předstoupit před soud v pondělí, nevyjádří se k obviněním.

Foto: Valerie Kuypers, Reuters

Generál Ratko Mladić u soudu v Haagu

Mluvčí soudu Nerma Jelačičová ale v neděli uvedla, že si soud není vědom žádného bojkotu ze strany Mladiče a přípravy na proces proto pokračují. Dodala, že generál se chová normálně.

Mladić si v týmu obhájců přeje kromě Šaljiče ještě ruského právníka. Doposud ho hájil přidělený advokát Aleksandar Aleksić.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Bosenská žena, která v Srebrenici přišla o manžela i dceru, sleduje proces s Mladičem.

Při prvním slyšení Mladić uvedl, že je smrtelně nemocný a že „chránil svůj lid a svou zemi“.

Obviněn je z 11 trestných činů, mimo jiné z genocidy. Obvinění označil za hnusná. Souvisejí s masakrem takřka osmi tisíc lidí v Srebrenici i s ostřelováním Sarajeva při jeho 44 měsíců dlouhém obléhání, kde zemřelo deset tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám