Hlavní obsah

Země EU včetně ČR mají přeplněné věznice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Praha

Věznice v řadě zemí Evropské unie včetně Česka jsou přeplněné, ukazují nová data zveřejněná Evropskou komisí. Česko, kde počet vězňů překročil 23 000, patří v unii k zemím s největším podílem vězňů na počet obyvatel.

Foto: Radim Vaculík, Právo

Věznice Karviná

Článek

Podle údajů Evropské komise přidalo v letech 2009-2010 v České republice na 100 000 obyvatel připadlo 214 lidí za mřížemi (ať už odsouzených, či čekajících ve vazbě na soud). Více než v ČR to z 27 států EU bylo už jen v Lotyšsku (314), v Litvě (260), v Estonsku (256) a v Polsku (217).

Obsazenost věznic je v mnoha unijních zemích vyšší, než kolik činí oficiální maximální kapacita zařízení. Například v Bulharsku dosahuje téměř 156 procent oficiální kapacity. Obsazenost českých věznic je kolem 112 procent jejich kapacity.

Podle českého ministerstva spravedlnosti je například v šesti českých věznicích o více než 30 procent vězňů více, než je jejich kapacita.

EU chce stanovit pravidla pro cely

Socialističtí europoslanci podotkli, že každý čtvrtý člověk za mřížemi teprve čeká na soud a kolem 600 000 lidí je ve věznicích v EU drženo v nepřijatelných podmínkách. Několik europoslanců začalo shromažďovat podpisy pod petici, která vyzývá komisi k jasnému zformulování minimálních celounijních standardů pro věznění lidí.

"Evropská komise se i v této dramatické situaci stále pohybuje v obecné rovině a je příliš opatrná, a to navzdory očividné potřebě naléhavé akce v některých členských zemí EU," komentovali akci komise europoslanci Stavros Lambrinidis a Françoise Castexová. "Věznice v EU jsou místy, kde je vynucováno právo. Nesmí být unijními bezprávními zónami," dodali.

Věznice v Česku jsou přeplněné dlouhodobě. Podle ministerstva spravedlnosti je důvodem i to, že za mřížemi končí lidé, u kterých by byl účelnější alternativní trest, například domácí vězení. Ministerstvo v této souvislosti chystá legislativní změny. Úpravy by měly nastat i u podmíněného propuštění, přerušení výkonu trestu, podmíněného zastavení trestního stíhání a u takzvaného narovnání, která dává možnost vyřešit trestný čin bez rozhodování o vině a trestu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám