Hlavní obsah

Komorowski by se měl Rusku omluvit, míní Walesa

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

To, co se děje ještě rok po smolenské katastrofě, už podle polského exprezidenta Lecha Walesy překračuje všechny meze. Tuskova vládní Občanská platforma i Kaczyňského Právo a spravedlnost (PiS) podle něj kupí jednu chybu za druhou.

Článek

„Kdybych byl u moci, už dávno by bylo vše vyřešeno a naše země by se nezmítala v problémech souvisejících s neštěstím," řekl Walesu v rozhlase Radio Z.

Prezident Bronislaw Komorowski by se podle Walesy měl svému ruskému partnerovi Dmitriji Medvěděvovi omluvit  za svévolné umístění pamětní tabule u Smolenska a za všechen zmatek, který tam polskou vinou vznikl.

„Text o genocidě spáchané NKVD  před 71 lety má své oprávnění, ale ne u Smolenska, kde došlo ke katastrofě, nýbrž na pomníku v Katyni," dodal Walesa k faktu, že ruská strana tam vyměnila tabuli a zkrátila na ní text.

„Nevím, co bychom dělali my, kdyby někdo cizí bez našeho souhlasu umísťoval podobné tabule v Polsku," zdůraznil.

V souvislosti se spory kolem pomníku Lechu Kaczyňskému, který 10. dubna 2010 zahynul i s 95 členy doprovodu při letecké tragédii, Walesa řekl: „Kaczyňski jako prezident vyvolával neustále konflikty a urážel sousedy. Některým u nás se to jeho vyhrožování šavličkou líbilo, ale Polsku to v ničem nepomohlo, spíše ublížilo. Za svou práci si jistě pomník nezaslouží. A když už pomník, pak za to, že zahynul při leteckém neštěstí," dodal sarkasticky Walesa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám