Hlavní obsah

Britští manželé musí platit na dítě, které neuvidí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský manželský pár, jemuž soud zamítl péči o dítě, které původně pro něj odnosila náhradní matka, musí měsíčně platit výživné ve výši 586 liber (přes 16 000 korun). O ojedinělém sporu informoval deník The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Náhradní rodička se v průběhu těhotenství rozhodla, že si dítě ponechá.

Článek

Pár se rozhodl využít služby jiné ženy poté, co manželka jednoho z předních britských kuchařů, jehož list kvůli ochraně dítěte nejmenuje, šestkrát potratila, přičemž čtyřikrát čekala dvojčata. Dvojice souhlasila, že náhradní rodičce zaplatí 10 000 liber (více než 270 000 korun).

Ta se ale v průběhu těhotenství rozhodla, že si holčičku, kterou porodila loni v červenci, ponechá. Její rozhodnutí jakožto biologické matky v následném sporu podpořil soud.

Manželský pár se potom vzdal i svých práv udržovat s dcerou kontakt s tím, že by to pro něj bylo emočně náročné a pro dítě nespravedlivé, kdyby muselo mít dva domovy. Navíc se manželé rozhodli, že náhradní matce ponechají 4 500 liber, které jí vyplatili jako zálohu.

Biologický otec nyní ale musí platit alimenty

Jelikož je však pan W, jak list manžela označuje, biologickým otcem, rozhodly úřady, že musí měsíčně platit výživné 568 liber. Otec se dal slyšet, že úřady tak „k citové ráně ještě přidaly urážku“.

„Vzala nám naše dítě a teď si bere naše peníze. Podle mě je to špatně. Úřad na ochranu dítěte rozhodl, jako bychom byli pár, který se rozešel, ale naše situace je zcela ojedinělý. Neměli jsme spolu dítě, ale dohodli jsme se, že odnosí dítě pro mě a moji ženu,“ pronesl muž na adresu náhradní matky i institucí.

„Jestliže mám platit 500 liber měsíčně, protože jinak bude dítě žít v chudobě, pak je to další důvod, proč by mělo být s námi. Dali bychom mu vše, co potřebuje,“ dodal.

Manželský pár se odvolal a napsal dopis premiérovi a svému poslanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám