Hlavní obsah

Portugalsko požádalo EU o finanční pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

Portugalsko jako třetí země eurozóny po Řecku a Irsku požádá Evropskou unii o finanční pomoc. Oznámil to portugalský premiér José Sócrates. Podání žádosti potvrdil předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Článek

"Portugalský premiér José Socrates dnes informoval předsedu Evropské komise Josého Manuela Barrosa o záměru Portugalska požádat o aktivaci mechanismu finanční podpory," stojí v prohlášení Evropské komise

"Vláda se dnes rozhodla požádat Evropskou komisi o finanční pomoc," prohlásil premiér v krátkém vystoupení pro média. Podle něj je země "v příliš velkém riziku, jemuž by neměla být vystavena".

O potřebě pomoci od EU už večer jako první člen portugalské vlády promluvil ministr financí Fernando Teixeira dos Santos.

Vláda se dlouho bránila žádat o půjčku, ale minulý týden přiznala, že se jí loni nepodařilo dosáhnout cílů stanovených v rozpočtu. Úsporná opatření neprošla.  [celá zpráva]

Portugalsku od té doby klesal rating a bylo mu doporučováno, aby požádalo o pomoc. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám