Hlavní obsah

V Moskvě zadrželi čečenské teroristy včetně sebevražedné atentátnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Na Kyjevském nádraží v Moskvě zadrželi ruští kriminalisté čtyři nebezpečné extremisty ze severokavkazského Čečenska, včetně "černé vdovy", kteří prý chystali sebevražedný atentát. Oznámil to ve středu server Life News. Kdy byli atentátníci zadrženi, se neuvádí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zatčeni byli jen pár minut před odjezdem vlaku do Kišiněva. "Pokoušeli se klást odpor, ale operaci se podařilo provést tak rychle, že se na razantnější obranu nezmohli," řekl nejmenovaný zdroj.

Mezi dopadenými radikály je jeden z povstaleckých velitelů, třicetiletý Ruslan Jusupov a také Anžela Batalovová (39), vdova po jednom z povstaleckých pohlavárů, která se prý měla vyhodit do povětří v davu lidí.

Rusko se bojí atentátů na dopravní infrastrukturu

Se sebevražednými atentáty v dopravě má Rusko neblahé zkušenosti: minulý měsíc bomba odpálená mladíkem z Ingušska v příletové hale moskevského letiště Domodědovo zabila 36 lidí. Ještě dříve, o silvestrovské noci, náhodný výbuch bomby zřejmě zhatil připravovaný atentát na Rudém náměstí. Loni v březnu se dvě sebevražedné atentátnice z Kavkazu vyhodily do povětří na dvou stanicích metropolitního metra a připravily o život čtyři desítky lidí.

Atentáty na severu Kavkazu

Ještě častěji k teroristickým útokům dochází v severním Kavkazu. Úterní pokus o atentáty v čečenské metropoli Grozném skončil smrtí atentátníků, ale v pondělí dva útoky v dagestánském městě Gubden zabily dva strážce zákona a dalších 27 zranily. Podle vyšetřovatelů první atentát téměř zcela jistě spáchala žena hledaného ruského přívržence radikálního islámu Vitalije Razdobuďka Marija Choroševová, druhý možná sám Razdobuďko.

Po útoku na Domodědovo prezident Medveděv nařídil posílit bezpečnost v dopravě, a to nejen na letištích, ale i na železnici a v metru. Šéf státu 10. února v doprovodu ministra vnitra a generálního prokurátora nečekaně navštívil Kyjevské nádraží, kde shledal situaci "neuspokojivou" - ani u vchodu, ani na nástupištích nenašel jediného policistu, ani žádný bezpečnostní rám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám