Hlavní obsah

Exprezident musí dokázat původ miliónů, jinak je Švýcarsko vrátí Haiti

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Ve Švýcarsku od úterka platí přísnější zákon týkající se bankovních aktiv, u nichž je podezření, že pocházejí z trestné činnosti. Na jeho základě musí nyní haitský exprezident Claude Duvalier prokázat zákonné nabytí svých šesti miliónů dolarů na švýcarských účtech, které vláda opětovně zablokovala. Neprokáže-li věrohodně původ peněz, budou tyto vráceny haitskému státu.

Článek

Peníze byly Duvalierovy, známému spíše jako Bébé Doc, zmrazeny v roce 1986, když byl svržen jeho diktátorský režim a on ze země uprchl. Švýcarský soud loni rozhodl, že Bern musí peníze vrátit. Vláda to ale odmítla a mezitím změnila zákon.

Duvalier se minulý měsíc překvapivě vrátil na Haiti z francouzského exilu poté, co se v minulosti omluvil za své činy z doby své vlády. Pozorovatelé se dohadují, že návrat Bébé Doca nějak souvisí právě s penězi ve Švýcarsku, i když exprezidenta ve vlasti čekalo trestní stíhání.

Duvalier je viněn ze zpronevěry státních peněz během let 1971 až 1986 a zločinům proti lidskosti. Svoji vinu odmítá a tvrdí, že krajanům chce pomoci při obnově země po loňském ničivém zemětřesení. V úterý v televizi navíc nově prohlásil, že peníze ve Švýcarsku nejsou jeho, nýbrž patří nadaci, kterou jeho rodina zřídila na obnovu Haiti.

Nový zákon týkající se zmrazení, propadnutí či navrácení aktiv platí ve Švýcarsku od 1. února. Především ztěžuje nakládání s penězi, které pocházejí z trestné činnosti. Neprokáže-li nyní Duvalier původ peněz, budou vráceny Haiti.

Reklama

Související články

Na Haiti se cholerou nakazilo 3333 lidí

Počet obětí epidemie cholery na Haiti stoupl již na více než 3333. Nemocí se nakazilo téměř 150 000 obyvatel této nejchudší země na západní polokouli. Napsala...

Výběr článků

Načítám