Hlavní obsah

Polští poslanci místo vysedávání v parlamentu jedou na pouť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Ačkoliv se tento týden koná schůze dolní komory polského parlamentu, v pondělí bude v jeho sálech a chodbách poloprázdno. Poslanci a jejich kolegové ze Senátu vyjíždějí na pravidelnou náboženskou pouť do kláštera na Jasné Hoře ve středopolské Čenstochové.

Foto: Profimedia.cz

Polský parlament

Článek

Na pouť ráno vyráží asi stovka zákonodárců, hlavně členové sociálně-konzervativního Práva a spravedlnosti (PiS), vládní Občanské platformy a Polské lidové strany. "To číslo je každý rok podobné," řekl Polské televizi Szymon Gižyński z PiS. "Z Varšavy vyjede minimálně jeden autobus, mnoho zákonodárců se na cestu vypraví vlastními auty," dodal.

Kvůli poslanecké pouti vedení dolní komory parlamentu přesunulo hlasování už na úterní večer.

Svaz demokratické levice (SLD) výlet poslanců a senátorů do Čenstochové považuje za skandální. "Je to důkazem toho, že zákonodárci Občanské platformy a Práva a spravedlnosti neslouží Polsku, ale Jasné Hoře," myslí si mluvčí SLD Tomasz Kalita. "Daňoví poplatníci neplatí poslancům za to, aby v době práce jezdili na poutě, mohou na ně jezdit ve volném čase," dodal. Tvrdí, že poslanci za jeho stranu budou ten den pracovat v parlamentu.

V Polsku se skoro 90 procent obyvatel hlásí ke katolické církvi. Klášter na Jasné Hoře v Čenstochové je nejvýznamnějším poutním místem v zemi. Věřící se tam modlí před obrazem Černé madony, kterému je připisována moc působit zázraky. Loni Jasnou Horu navštívily asi tři miliony poutníků a turistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám